Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bronnen boren voor waterzekerheid

Tholen - De droge zomers van de laatste jaren konden telers wel wat kopzorgen bezorgen. Blijft er genoeg water over voor mijn gewas? Zet deze trend van warme, droge periodes door? We weten het niet. Wat we wel zien is dat er in de glastuinbouw steeds meer waterbronnen worden geboord en ook bijbehorende waterbehandelingsinstallaties worden geplaatst. Dat constateert Martijn Stappers, technisch adviseur waterbehandeling bij Remon.

Waterbronnen
Nadat de vraag van de teler bij hen binnenkomt om een permanente watervoorziening aan te leggen, komt er een proces op gang. Natuurlijk wordt er eerst gekeken naar de noodzakelijke vergunningen en is er contact met het Waterschap. Martijn: "We hebben een complete database van al het ondergrondse water in Nederland. Dat is belangrijk. We willen natuurlijk precies weten wat de teler kan verwachten qua kwaliteit en kwantiteit van het water wat straks in hun bassin komt. Geen verrassingen. Daarom zijn we blij dit hele proces in eigen beheer te kunnen aanbieden: van de aanvragen tot en met de waterbehandelingsinstallaties voordat het water het bassin in gaat. Derde partijen zijn niet nodig, dus er is één aanspreekpunt voor de teler." Remon beschikt over een eigen boorwagenpark, bestaande uit diverse volautomatische boorauto’s die op ieder terrein kunnen boren. Remon boort tot 500 meter.

Is er overal kwalitatief goed water beschikbaar?
Martijn: "In het algemeen kun je zeggen dat het langs de kust minder goed is. Grondwater is daar makkelijker brak. Als het zoutgehalte niet te hoog is, kunnen onze installaties hier zoet geschikt bronwater van maken. En anders gaan we op zoek naar een andere oplossing. We zien in onze databank dat gebieden die meer richting het binnenland liggen, geen problemen hebben met het zoutgehalte in het grondwater. Die databank is overigens gedetailleerd; op postcodeniveau zien we de verschillen." 

Waterzuiveringsinstallaties
Nadat er geboord is, plaatst Remon de nodige waterinstallatie. Dat kan zijn van een ontijzerings-, wateronthardings- of een omgekeerde osmose installatie. Afhankelijk van de kwaliteit van het water, gewas en wensen van de klanten wordt gekozen voor de passende optie. Martijn ziet vooral in de bloemen, groente en fruit een omgekeerde osmose installatie staan. Een ontijzeringsinstallatie zuivert het water prima, maar haalt er minder elementen uit dan een RO-machine.  

Overigens zal Remon tijdens de HortiContact een nieuwe RO-installatie introduceren: Titan-Magnus. De capaciteit van deze machine is 20 m3 / per uur. "Een grote jongen dus," glimlacht Martijn.

Oxidator
Vanaf 1 januari 2018 is de zuiveringsplicht voor het zuiveren van lozingswater (spuiwater) afkomstig van de glastuinbouw van kracht. Dit houdt in dat al het geloosde drainwater afkomstig van een glastuinbouwteelt behandeld moet worden door een goedgekeurde waterzuiveringsinstallatie met een zuiveringsrendement van minimaal 95%. Het restwater moet worden gezuiverd van gewasbeschermingsmiddelen (GBM). Als het hier over spui gaat, bedoelen we de afvoer van gietwater, drain- en drainagewater op het riool en, bewust en onbewust (lekkage) naar oppervlaktewater.

Remon biedt voor het lozingswater de Oxidator aan. "De Oxidator werkt op basis van UV-licht in combinatie met waterstofperoxide. Er zijn drie opties: 500 liter, 1 m3 of 1,5 m3 p/uur. Tijdens de HortiContact zal er een 1,5m3/u oxidator ten toon gesteld worden. Met dit product bieden we dus eigenlijk alle mogelijkheden binnen de waterbehandeling voor de glastuinbouw." 

Voor meer informatie:
Martijn Stappers
Remon 
+31 (0)6 14 48 24 17
martijn.stappers@remon.com
www.remon.com