Kees Konst, Enza Zaden:

"Alleen een hoge resistentie stopt de verspreiding van ToBRFV"

In 2020 maakte Enza Zaden de ontdekking bekend van het gen met hoge resistentie tegen het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Twee jaar later heeft het zaadbedrijf al een rassenprogramma met verschillende soorten hoogresistente tomaten. Dit was het drukst besproken onderwerp op het World Tomato Congress, een van de belangrijkste evenementen voor de tomatensector die vorige week plaatsvond in Campohermoso (Almería).

Sinds ToBRFV in 2014 voor het eerst verscheen in Israël, heeft het virus zich zeer snel verspreid in het Midden-Oosten, Mexico, China en Europa. Ook in Spanje werd het gedetecteerd.

"Alleen een hoge resistentie stopt de verspreiding van het virus. Hoe meer teelten met zeer resistente rassen er in een gebied zijn, hoe dichter we bij de uitroeiing van het virus komen, zowel in Spanje als in de rest van de wereld", zei Kees Konst, directeur Crop Research, in zijn voordracht tijdens het congres.

Dit was tevens de rode draad tijdens een rondetafelgesprek met verschillende professionals uit de sector waaraan ook Carlos Herrerías, Product Manager Solanaceae bij Enza Zaden, deelnam.

Na het debat tussen experts werd duidelijk dat de enige oplossing om het virus te bestrijden de combinatie is van rassen met een hoge resistentie en het volgen van een strikt sanitair protocol, zoals dagelijkse desinfectie van het gereedschap en het aandoen van kleding voor eenmalig gebruik.

Enza Zaden heeft een portfolio met rassen met een hoge resistentie, wat het voor telers mogelijk maakt om zich voor te bereiden op het volgende seizoen. "We denken dat het van fundamenteel belang is ons nu al voor te bereiden op de volgende winterteelt. We kennen de situatie van het virus in de zomer, maar we weten niet hoe het verder zal evolueren. Preventief optreden is noodzakelijk om de aanvoer van tomaten te garanderen", vervolgde Herrerías.

Ook op het aanstaande Global Tomato Congress, op 24 mei in Den Haag, zal Enza Zaden aanwezigen informeren over haar resistente rassen.

Voor meer informatie:
Enza Zaden
www.enzazaden.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven