Biosensor wijst teler op stress bij planten nadat energiescherm per ongeluk 's nachts open bleef

De biosensoren van Vivent detecteren stresssignalen in het interne netwerk van planten lang voordat er zichtbare symptomen optreden. Door de gewasgezondheid te monitoren, kan een teler zien wanneer planten goed groeien of wanneer ze gestrest zijn en ondermaats presteren door zich bijvoorbeeld aan te passen aan ziekten en plagen of andere suboptimale omstandigheden. Met de biosensoren van Vivent kunnen telers nu realtime meldingen ontvangen wanneer hun planten gestrest zijn.

András Szabo, verantwoordelijke Tomaten- en Komkommerteelt bij Zeiler Hungaria, maakt gebruik van het waarschuwingssysteem van Vivent. "De meldingen werken perfect. Ik kan precies zien wanneer er stress optreedt en we onderzoeken nu manieren om de impact van de stressvolle uren te minimaliseren. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor het beheer van onze teelt."

Slechtste 1%
"Telers kunnen nu actie ondernemen om het niet-gerealiseerde potentieel van hun planten te ontdekken en verborgen stressperioden die een nadelig effect hebben op de opbrengst te elimineren", legt het team van Vivent uit. Duizenden dagen van simulaties laten zien dat het beperken van het aantal uren plantstress een enorme impact heeft op de oogstopbrengst. De slechtste 1% van de groei-uren in een gewascyclus kan de opbrengst aanzienlijk verminderen. "De biosensor van Vivent kan helpen bij het minimaliseren van deze suboptimale uren en zo de opbrengst met 10% of meer verhogen."

Gunstige stress
Volgens het team van Vivent is sommige stress gunstig en andere niet. "Een deel ervan is onvermijdelijk, zoals bij het oogsten of het ontbladeren. Met Artificial Intelligence en Machine Learning worden deze onvermijdelijke stressuren eruit gefilterd. Hoe weten telers precies wanneer en hoeveel suboptimale uren er in hun teelt zitten en hoe schadelijk deze uren zijn? Met de biosensoren en Plant Alert-service van Vivent weten telers precies wanneer perioden van stress beginnen en eindigen. De teler ontvangt realtime waarschuwingen per e-mail of sms die door de planten zelf worden gegenereerd wanneer ze een stressvolle periode ingaan. Een tweede melding vertelt de teler wanneer deze periodes van stress eindigen."

Ab van Marrewijk, hoofdteler in het Tomatoworld Field Lab, dat datagestuurde teelt en robotica demonstreert, zegt: "Ik geloofde het niet, maar laatst vergaten we het energiescherm te sluiten en de planten waren 's nachts gestrest. We kregen de melding dat ze niet blij waren. Zo kunnen we zien wat er gebeurt als planten zich niet in een optimale situatie bevinden. Het zal ons helpen het volledige potentieel van onze planten te bereiken."

"We zijn verheugd over de reactie van telers op de realtime meldingen", zegt Carrol Plummer, CEO van Vivent. "Het is geweldig om meetbare verbeteringen in teeltpraktijken te zien. Onze algoritmen en biosensoren pikken de plantsignalen in kasgewassen op en dragen bij aan een plantgestuurd gewasbeheer. Wij zijn van mening dat dit vandaag de dag een ontbrekende schakel is in het gewasbeheer. Telers kunnen aanzienlijke winst boeken door de stressniveaus in hun planten van uur tot uur te begrijpen, de oorzaken van het niet-gerealiseerde potentieel te identificeren en actie te ondernemen om de omstandigheden te optimaliseren."

Vivent wil graag met meer telers samenwerken en aanvullende informatie geven.

Voor meer informatie:
Marina Martin Curran
Vivent 
Tel.: +41 76 285 1472 (Zwitserland)
marina.curran@vivent.ch 
www.phytlsigns.com
www.vivent.ch


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven