Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Retail wil wintervolumes weten

De gasprijs lag vanochtend (weer) boven de 100-eurogrens. Ook voor 'winter 2022' moest vanochtend om 10:30 uur precies die prijs voor een megawattuur betaald worden op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Een nieuw grafiekje en enkele andere berichten in deze crisisupdate. 


De gasprijs voor 'winter 2022' op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 3 mei. Vanochtend rond 10.30 uur lagen de daggasprijzen net weer iets hoger. 

In Den Haag informeerde minister Staghouwer van LNV de Tweede Kamer over een eind maart verschenen rapport van de WUR (lees hier het hele rapport) over de mogelijke inkomenseffecten van de oorlog in Oekraïne op bedrijven in de land- en tuinbouw. De minister schrijft: "Uit het onderzoek blijkt dat tegenover deze stijgende kostprijzen in een deel van de sectoren stijgende opbrengstprijzen staan. Ook blijkt dat per sector en per bedrijf het effect van deze veranderende kosten- en opbrengstenprijzen erg verschillend kan uitpakken. De liquiditeitssituatie van een bedrijf is dan belangrijk of het bedrijf deze effecten zelf kan opvangen. Voor veel van de onderzochte sectoren is de liquiditeit relatief gunstig, maar voor individuele bedrijven kunnen de consequenties aanzienlijk zijn."

In het onderzoek is rekening gehouden met drie verschillende scenario's. Voor de glastuinbouw citeert de minister uit het rapport: "Na een stijging van opbrengstprijzen in de eerste twee maanden is er na de start van de oorlog en de daarmee gepaard gaande sancties een daling van de opbrengstprijzen. De verwachting is dat de opbrengstprijzen gedurende de rest van het jaar onvoldoende zullen zijn om de sterk gestegen kosten te kunnen compenseren. Op de bedrijven waarbij naast een sterke stijging van de kosten ook nog een daling van de inkomsten is, zal er een grote inkomensdaling plaatsvinden."

De minister concludeert aan de hand van het rapport dat het rapport laat zien dat "de gestegen kosten niet voor alle individuele bedrijven
zullen leiden tot grote inkomensproblemen. Wel zijn er duidelijk verschillende tussen sectoren en zeker tussen individuele bedrijven die wel inkomensproblemen zullen ondervinden door de veranderende kostprijzen en opbrengstprijzen. Veel hangt af van de mate waarin bedrijven de hogere kosten (hebben) kunnen vermijden door bijvoorbeeld het aanleggen van voorraden op aankoopcontracten, en de mate waarin bedrijven kunnen profiteren van eventuele stijgende
opbrengstprijzen." De minister spreekt van 'een erg genuanceerd beeld wat betreft de effecten op het inkomen van verschillende individuele bedrijven.'

Nieuwe Oogst doet verslag van de bijeenkomst van 22 april in het World Horti Center. Daar kwam de glastuinbouw bijeen om te praten over de energiecrisis. Over die bijeenkomst verscheen bij Glastuinbouw Nederland al een verslag, maar Nieuwe Oogst haalt ook bijdragen van onder meer directeur Jan Opschoor van Growers United aan. Volgens hem is de grootste uitdaging van de telerscoöperatie om de jaarrondpositie te blijven vasthouden. "De helft van het in totaal 600 hectare glasoppervlak van onze telers wordt belicht om jaarrond klanten te kunnen bedienen."

Het is volgens Opschoor lastig te bepalen met welke cijfers ze moeten rekenen om te kijken of het beter is om minder te belichten en in de winter toch meer producten uit zuidelijke landen te betrekken.

"De situatie is onzeker en het gaat om grote bedragen. Om nu als één organisatie de markt te beleveren, is uitdagend. Hoe kunnen ook onbelichte telers bijdragen en wie gaat überhaupt wel of niet belichten? Dat vraagt creativiteit, maar door onze jarenlange samenwerking zijn we daar tot nu toe wel uit gekomen."

Opschoor zegt dat gesprekken met de retail de laatste drie jaar vooral gingen over een onderbouwd duurzaamheidsplan. Daar zit verandering in. Voedselzekerheid speelt een grotere rol voor supermarkten, al voor deze winter. Gesprekken hier gaan vooral over volumes. "Ze willen weten waar ze op kunnen rekenen en voor welke prijs, maar door de hoge gasprijs en de onzekerheid daaromheen kun je geen duidelijkheid geven. Het biedt wel kansen om na te denken over het prijsvormingsmodel." Lees hier het hele verslag van Nieuwe Oogst. 

Energiehandelsplatform Powerhouse blikt vooruit op week 18. Lees hun analyse hier. 

BN De Stem schrijft over hoe het zover is gekomen dat ook de Duitsers van Russisch gas af willen. Minister Habeck van Economische Zaken neemt het strijdplan voor het afscheid van Russische ruwe olie als blauwdruk voor een gasexit, schrijft de krant

De VRT meldt een LNG-record in de haven van Zeebrugge. Europa rukt zich verder los van Russische energie en dan is dit het gevolg. Het gas moet ergens vandaan komen immers.

Glastuinbouw Nederland brengt het EnergiekEvent van 17 mei onder de aandacht. Bij Delphy in Bleiswijk zal het ongetwijfeld op dinsdagmiddag over de energiecrisis gaan. Meer over het evenement hier. 

Tot slot een bericht van Nu.nl. Men schrijft, na berichtgeving van Bloomberg, aangeslingerd door ABN Amro, dat de inflatiecijfers die statistiekbureaus Eurostat en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandelijks bekendmaken, op dit moment hoger zijn dan de werkelijke inflatie. Dat komt doordat het CBS telkens de prijzen van nieuwe energiecontracten meeneemt in zijn berekening. Die gelden echter niet voor mensen die hun energieprijs hebben vastgezet voor een bepaalde tijd.