WUR werkt met digitaal teeltlogboek: "Zo’n flexibel systeem is voor ons ideaal"

Ruim een jaar geleden werd door Kees Scheffers, Teamleider proefbedrijf/kwaliteitsmanager bij Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw & Bloembollen in Bleiswijk, het initiatief genomen om te starten met het digitale dashboard Log & Solve om de teeltprocessen te optimaliseren, als alternatief voor papieren registratie.   

Na een intensieve screening door de ICT afdeling van WUR op professionaliteit en vooral veiligheid, en na afstemming met collega’s, werd vorig jaar kleinschalig gestart met het digitaal monitoren van een aantal teelten en het verzamelen van data. Ondertussen wordt het digitale dasboard breed toegepast op zo’n 60 afdelingen in Bleiswijk en naar verwachting zal het systeem binnenkort ook gebruikt worden voor de resterende 40 afdelingen.


Kees Scheffers, teamleider proefbedrijf/kwaliteitsmanager Wageningen Plant Research WUR, gebruikt met zijn team Log&Solve

Geschikt voor alle teelten
Kees Scheffers: “Ik was al langer op zoek naar een geschikt registratiesysteem. Pad-registratie is natuurlijk al vele jaren een bekend fenomeen in de tuinbouw, maar dergelijke systemen werkten niet voor ons. Wij werken met andere kengetallen. Toen ik via een persbericht over Log & Solve las, ben ik in contact gekomen met Co-Anne Kranenburg, business developer Log & Solve bij Klasmann-Deilmann. Samen hebben we onderzocht hoe dit digitale dashboard het best voor ons zou kunnen werken.

Het systeem was in eerste instantie vooral gericht op sierteeltproducten maar is na onze brainstormsessies door Co-Anne ook geschikt gemaakt voor groenteteelten. Best een uitdaging, omdat iedere groenteteelt zijn eigen procesbenamingen heeft. Ook daar hebben we passende oplossingen voor gevonden en wij kunnen nu zelfs eigen benamingen aan het systeem toevoegen. Zo’n flexibel systeem is voor ons ideaal, want het moet optimaal werkbaar zijn voor de medewerkers in de kas, onze onderzoekers en de klanten waar wij teeltproeven voor uitvoeren.”

Doorontwikkeling
“Wij zijn erg tevreden over Log & Solve, temeer omdat het zeer gebruiksvriendelijk is en het relatief eenvoudig is om het systeem uit te breiden met aanvullende toepassingen. Wij overleggen structureel met Co-Anne. Tijdens deze sessies geven wij aan waar wij tegenaan lopen en wat onze wensen zijn. Veelal leiden dit soort gesprekken tot nieuwe toepassingen. Wij vinden het prettig om mee te kunnen werken aan de doorontwikkeling van Log & Solve, daar heeft iedereen wat aan”, aldus Scheffers.

Digitaal dashboard
Log & Solve maakt teeltregistratie en het bijeen brengen van teeltdata gemakkelijk en geeft dit overzichtelijk weer. Vervolgens wordt het mogelijk om teeltprocessen te optimaliseren op basis van data-gebaseerde teeltinzichten.

Verschillende teeltdata komen samen per teeltpartij, waaronder gewasfoto’s, notities en registraties zoals scout-observaties, metingen, teelthandelingen, bemesting en gewasbescherming. Substraat- en wateranalyses worden automatisch ingeladen. Daarnaast kan ook gebruik worden gemaakt van sensoren, die bijvoorbeeld meer inzicht geven in de pottemperatuur en potvochtigheid.

Recentelijk is een nieuwe tool toegevoegd, een takenplanner om gemakkelijker een teeltplanning te maken en op te volgen. De gecombineerde teeltdata kunnen nieuwe inzichten geven in groei of verbeteringen. Op basis hiervan kan de kweker goed onderbouwde teeltbeslissingen nemen, met een hoger rendement als resultaat.

Ruim 130 kwekers in Nederland en België maken al gebruik van Log & Solve. Het dashboard wordt voor iedere kweker op maat ingericht, met meerdere tabbladen voor verschillende teelten. De verdere ontwikkeling van het dashboard hangt mede af van de feedback van de kwekers die er gebruik van maken. Het digitale dashboard Log & Solve is voor iedere kweker beschikbaar. 

Voor meer informatie:
Co-Anne Kranenburg
Gerard Flinterman
Klasmann Deilmann
+31 (0)6 13 53 50 54
log.solve@klasmann-deilmann.com 
www.logandsolve.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven