ToBRFV-update Syngenta: Proeven van start én met extra resistenties mutaties te slim af

Tholen - Binnenkort starten de eerste proeven van Syngenta met een ToBRFV-resistente snoeptomaat. In de loop van dit jaar komen er nog andere rassen bij in het snoep- en trostomatensegment én in de onderstammen. Daarna gaat het hard. In 2023 en 2024 komen er voor praktisch alle segmenten resistente rassen beschikbaar voor proeven. Syngenta heeft op dit moment honderden rassen op de planning staan om de komende jaren wereldwijd te introduceren, waarvan een groot aandeel voor verwarmde teelt. 


Arthur van Marrewijk en Ruud Kaagman

De telers hebben haast en Syngenta doet al het mogelijke om telers te faciliteren in de strijd tegen het virus. Nog voordat de resultaten binnen zijn van Syngenta’s proeven, start Syngenta al met de zaadproductie. "Dat is eigenlijk uitzonderlijk," zegt Ruud Kaagman. "Het kan natuurlijk zo zijn, dat de proefresultaten afwijken van de verwachtingen, maar nogmaals... de markt heeft haast! Syngenta heeft er in ieder geval vertrouwen in. We hebben al wel meerdere commerciële ToBRFV-resistente tomaten voor onverwarmde kassen met uitstekende resultaten en als we die lijn doortrekken, durven we dit risico aan."

Arthur van Marrewijk: "De samenwerking met de teler is cruciaal. We doen op grote schaal proeven bij telers in diverse landen. De uitkomst van alle proeven gaan we goed evalueren en daardoor kunnen we voor alle segmenten uiteindelijk de beste ToBRFV-resistente rassen introduceren."

Mutaties
Over mutaties gesproken: Syngenta gaat voortvarend te werk om eventuele mutaties van het virus te slim af te zijn. Vanaf volgend jaar worden in de, dan reeds ToBRFV-resistente rassen, extra resistenties gekruist. Ruud Kaagman: "De eerste stap, die we dus dit jaar al zetten, is om op korte termijn een duurzame oplossing te kunnen bieden. Die extra resistenties kijken echt over de horizon heen."

Hygiëneprotocollen 
Alle ogen zijn gericht op de veredelingsbedrijven om met de oplossing te komen voor ToBRFV en dat is terecht. Syngenta is daar dus hard aan bezig. Ruud Kaagman benadrukt wel dat veredelaars en telers goed samen moeten blijven werken. "Gooi dus op dit moment niet de bestaande hygiëneprotocollen over de heg. Nodig het virus niet uit en houd je gewas sterk." Hij refereert hierbij aan rassen met intermediaire resistenties. Ruud besluit ons gesprek met een oproep: "Als de plant zwak wordt, omdat het spel niet goed gespeeld wordt, worden andere virusvarianten uitgedaagd. En daar zit niemand op te wachten."

Voor meer informatie:
Arthur van Marrewijk
Ruud Kaagman
Syngenta
arthur.marrewijk_van@syngenta.com 
+31623417336
ruud.kaagman@syngenta.com
+31622301576

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven