Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Na succes in Nederland gaat ook teler Nieuw-Zeeland voor biomassaketel met CO2-terugwinning

Southern Paprika Limited, een van de grootste leveranciers van paprika's in Nieuw-Zeeland, zet een belangrijke stap om het bedrijf CO2-arm te maken. Het bedrijf krijgt als eerste in het land een biomassaketel met teruggewonnen CO2 in Nieuw-Zeeland.

"We weten dat onze klanten, en een toenemend aantal Nieuw-Zeelanders, bij duurzame telers en leveranciers willen kopen. We willen onze werkwijzen blijven verbeteren om aan die groeiende vraag te voldoen", zegt Blair Morris, algemeen directeur van Southern Paprika.

"Elk bedrijf moet ook een antwoord proberen te bieden op enkele risico's. Voor ons is dat bijvoorbeeld de afhankelijkheid van aardgas als energiebron. We weten dat we moeten focussen op meer hernieuwbare energiebronnen om Southern Paprika duurzamer te maken en onze uitbreidingsplannen toekomstbestendig te maken."

Een primeur in Nieuw-Zeeland voor de bedekte teelt
Southern Paprika heeft cofinanciering ontvangen als onderdeel van de derde ronde van het Government Investment in Decarbonising Industry (GIDI) Fund om te helpen bij de installatie van wat wordt beschouwd als de eerste biomassaketel met teruggewonnen CO2 van Nieuw-Zeeland. De Energy Efficiency & Conservation Authority (EECA) heeft bijna $ 5 miljoen aan cofinanciering verstrekt. De totale investering nodig voor het project bedraagt $ 14 miljoen.


In het midden Blair Morris (algemeen directeur van Southern Paprika), minister Megan Woods, Hamish Alexander (manager van Southern Paprika) en rechts Pramesh Maharaj (senior account manager van EECA) in een kas van Southern Paprika in Warkworth

De investering stelt Southern Paprika in staat om voor haar kasverwarming over te schakelen op hernieuwbare energie en de CO2 die uit de verbranding van hout wordt opgevangen, te gebruiken voor de teelt. Het gaat om de installatie van een 10MW houtgestookte warmwaterketel, die meer dan 50% van de kassen van Southern Paprika zal verwarmen. Deze ketel zal daarbij 'groene CO2' produceren als voedingsstof voor de planten.

"De biomassaketel met teruggewonnen CO2 is succesvol gebleken in Nederland en heeft het potentieel om de voedselvoorziening van Nieuw-Zeeland op peil te houden", aldus Blair.

Nieuwe technologie opent de deur naar CO2-arme productie
Het in Warkworth gevestigde tuinbouwbedrijf oogst elk seizoen zo'n 40 miljoen paprika's, waarvan ongeveer 75% in Nieuw-Zeeland wordt afgezet. De rest wordt geëxporteerd.

"We zijn al zo'n 10 jaar op zoek naar een manier om onze energiebronnen te diversifiëren, maar de juiste technologie was niet beschikbaar. Standaard biomassaketels waren niet de juiste oplossing, omdat we de CO2 niet konden gebruiken om de oogstopbrengst te verhogen. Met deze nieuwe technologie kunnen we de geproduceerde groene CO2 gebruiken voor iets productiefs", aldus Blair.

EECA werkt al twee jaar samen met Southern Paprika aan een emissiereductietraject. In de tweede ronde van GIDI-financiering ontving Southern Paprika $ 330.000 om de thermische schermen aan te passen in vijf hectare kassen.

Dit tweede project zal de uitstoot van de organisatie met 70% verminderen door 70% van de vereiste proceswarmte te vervangen door een hernieuwbare energiebron.

"De GIDI-cofinanciering van EECA heeft geholpen om dit project te realiseren, terwijl het Energy Transition Accelerator-programma ons heeft aangetoond welk omschakelingstraject het beste werkt voor ons bedrijf."

Op de juiste manier aan de vraag voldoen
Southern Paprika wil zo duurzaam mogelijk telen. De focus ligt daarbij op emissiereductie en zero waste. De toenemende vraag in Nieuw-Zeeland naar efficiënt geteelde, gezonde en lokale producten zou moeten samenvallen met de doelstellingen van het land op het gebied van klimaatverandering.

Dit project is de tweede stap in het decarbonisatietraject van Southern Paprika en zal het team in staat stellen om in de toekomst de uitstoot te blijven verminderen. Het gebruik van de hernieuwbare energiebron is een eerste vereiste voor de geplande uitbreiding van 10 hectare, die de productie met 40% zal verhogen en 65 extra banen zal opleveren.

De nieuwe biomassaketel verwarmt water dat is opgeslagen in tanks en dat door een systeem van leidingen circuleert om de juiste temperatuur voor de plantengroei te behouden. De door de verbranding geproduceerde CO2 wordt opgevangen, gezuiverd en opgeslagen in 'longen' om te dienen als voedsel voor de planten. Dit 'Carbon Capture & Utilisation'-systeem (CCU) is cruciaal voor de gezondheid van de planten, want eventuele onzuiverheden kunnen nefast zijn voor de gewassen.

De twee door GIDI medegefinancierde projecten zullen naar verwachting de CO2-uitstoot van Southern Paprika met ongeveer 16.000 ton per jaar verminderen. 

Voor meer informatie:
Government of New Zealand
www.eeca.govt.nz

Publicatiedatum: