Telers in West-Kenia vinden exportmogelijkheden in kruidenteelt en specerijenproductie

In Siaya County in West-Kenia is er een landbouwrevolutie gaande. Een voormalige ambtenaar vormt er land dat eertijds onbebouwd was of waarop laagproductieve gewassen zoals maïs en bonen geteeld werden om tot een oase van kruiden en specerijen. De kruidenteelt en specerijenproductie van Siaya County is reeds de internationale markten aan het veroveren. Het is een revolutie die zelfs cardiologen, ingenieurs en docenten heeft aangetrokken die zich nu aan de kruidenteelt wagen.

Joseph Opondo, de directeur van Tangla Gardens, werkte bijna 40 jaar bij de overheid en heeft veel gereisd. Maar opeens kreeg hij een ingeving die hem naar de moderne tuinbouw leidde. Hij zag dat er een gapende kloof ligt tussen de productie en de vraag naar kruiden en specerijen. De markt wordt in 2022 op ongeveer $ 79 miljard geraamd en tegen het einde van 2023 zal hij nog verder groeien tot $ 126 miljard.

Joseph huurde dichtbegroeide grond en begon in augustus 2021 kruiden te telen. Met hulp van landbouwkundigen plantte hij 8 hectare vol met oregano, tijm, basilicum, bieslook, peterselie, salie, pepermunt, koriander, rozemarijn, dragon, citroengras en knoflook.

Omdat het telen van hoogwaardige gewassen een gespecialiseerde opleiding vereist, maakt Tangla Gardens gebruik van de diensten van de National Youth Service (NYS), een overheidsorganisatie die jongeren verschillende vaardigheden aanleert. Zes NYS-afgestudeerden beheren het teeltbedrijf en spelen een cruciale rol bij het overdragen van de kennis aan de lokale medewerkers, meestal vrouwen. De medewerkers krijgen theoretische en praktische training in de kruidenteelt, waarbij alle aspecten aan bod komen: planten, gewasonderhoud, wieden, irrigatie, oogsten en verpakken. Met de nieuwe baan kunnen ze het huishouden runnen en het schoolgeld voor hun kinderen betalen.

De vrouwen verdienen niet alleen een inkomen door op het teeltbedrijf te werken, ze hebben ook een eigen groep opgericht, Tangla Smart Self Help Group genaamd. Ze sparen en bieden elkaar leningen aan via een kredietmodel dat tafelbankieren wordt genoemd. Ze staan daarbij ook borg voor elkaar.

"Ik had al heel lang geen vast werk meer", zegt Justine Awino, een van de werkneemsters van Tangla Gardens. "Tangla Gardens geeft me werkzekerheid en stelt me in staat om mijn gezin te onderhouden en het schoolgeld voor mijn kinderen te betalen. Ik heb ook geprofiteerd van de opleiding in new age-tuinbouw. Ik hoop die kennis nu toe te passen in mijn eigen tuin."

Het teeltbedrijf heeft ook zijn deuren geopend voor tuinbouwstudenten die hun vaardigheden willen perfectioneren. Tangla Gardens draagt zo bij aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het land. Het gaat de uitdaging van de jongerenwerkloosheid en de daaruit voortkomende problemen aan.

"We worden gedreven door de mantra 'Denk Tangla, denk aan kansen'. De tuinbouwrevolutie die we hebben ingezet in een gebied dat traditioneel als droog werd beschouwd, is bedoeld om meer telers te motiveren om hoogwaardige gewassen met een hoge productiviteit te telen, want die leveren veel betere inkomsten op. We hebben laten zien dat het kan, en dit is ons antwoord op de oproep van de regering om zelf het initiatief te nemen om de voedselonzekerheid aan te pakken", zegt Joseph.

Tangla Gardens hanteert good agricultural practices, gaat duurzaam te werk door een verstandig verbruik van water door middel van druppelirrigatie en traint de 25 arbeiders in duurzame teeltpraktijken. Het bedrijf beschikt over de GlobalGAP-certificering.

"De Siaya-regio heeft veel onbenutte en vruchtbare grond, er wonen jongeren en vrouwen die graag willen bijleren en er is beschikbaarheid van water om het hele jaar door te telen. Bovendien is er dichtbij een luchthaven, waardoor de regio ideaal is voor het telen van exportproducten. Tanga Garden staat daarom in pole position om een pionier te zijn in de export van kruiden en specerijen uit West-Kenia. We zijn blij dat het project vorm krijgt", zegt Simon Andys, een agronoom en oprichter van Premier Seed, een voorloper op het gebied van distributie van groentezaden, teeltondersteuning en kruidenhandel. Simon is een drijvende kracht geweest achter de oprichting van Tangla Gardens.

Tangla Gardens heeft al bieslook, tijm, munt, pepermunt, rozemarijn en oregano naar Nederland geëxporteerd en werkt aan meer bestellingen voor Italië en de rest van Europa.

Het bedrijf is ook in gesprek met Inspira Farms, een bedrijf dat koelketenoplossingen biedt, om een modern pakstation te bouwen. Het bedrijf zal ook profiteren van de nabijheid van de internationale luchthaven van Kisumu om de exportvolumes te vergroten.

Voor meer informatie:
Tangla Gardens
www.tanglagardens.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven