Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 17

Klokprijzen kasgroenten zakken verder in, tot onder vijfjarig gemiddelde

De scherpe daling van de kasgroentenprijzen in de week na Pasen heeft, aubergines uitgezonderd, doorgezet in week 17. De prijzen zijn onder de vijfjarige gemiddeldes gedoken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties. De Paasprijsdaling is ook in Europese tomatencijfers terug te zien.

Tomaat
De prijs voor losse tomaten ging in week 17 door de helft, zoals dat eerder al het geval was voor trostomaten. De kiloprijs voor losse tomaten komt over week 17 uit op net iets meer dan 61 eurocent. De middenprijs voor trostomaten ligt hoger, maar met ruim 78 eurocent ook onder het vijfjarig gemiddelde. Met name in trostomaat ligt het volume nog altijd fors lager dan vorig jaar. 

Uit cijfers verzameld door de Europese Commissie tot en met week 16 blijkt dat de daling van de tomatenprijzen na Pasen vrijwel overal het geval was. Uitzonderingen zijn in week 16 een stabiele prijs voor cherrytomaten in Tsjechië, iets gestegen prijzen voor trostomaten in Griekenland en Italië en een stijging van de prijs voor losse, ronde tomaten in Griekenland. Met een gemiddelde daling van de prijs van 21% ten opzichte van week 15 is de daling van de prijs van losse, ronde tomaten het grootst. 

Komkommer
De middenprijs voor komkommer ging ook opnieuw door de helft. Over heel week 17 blijft er gemiddeld een stuksprijs van net geen 13 eurocent over. Ook hier een prijs die ondergemiddeld is, al leert een blik op de cijfers van de afgelopen jaren dat doorgaans vanaf week 18 de prijzen ook weer iets oplopen. 

Paprika
De paprikaprijzen houden ook niet over. Waar in week 16 de prijs voor groene paprika's nog steeg, daalden in week 17 over de hele linie de prijzen. Met net geen 1,16 euro levert een kilo groene paprika's nog steeds wel het meest op. Geen en rood gingen vorige week weg voor kiloprijzen van net iets meer dan 50 eurocent. Een halvering van de prijs ten opzichte van week 16. 

Aubergine, sla en aardbei
Zoals gezegd ontspringen in week 17 alleen aubergines de dans qua dalende klokprijzen. Met iets meer dan 60 eurocent per kilo stijgt de prijs voor aubergines licht. 

In week 16 ontsprongen de slasoorten de dans. Vorige week moest ook sla eraan geloven en leverden de prijzen over de hele linie in. Opnieuw levert een kilo Lollo Rossa uit de serre het meest op. 

Als we ook nog even naar de aardbeien kijken zien we ook hier gedaalde middenprijzen. Over de hele linie blijft een middenprijs staan van net geen 2,25 euro per kilo. Sonata levert het meest op. 

Bekijk hier alle middenprijzen bij het VBT over week 17 voor groenten en fruit