"Het is goed dat dit niet mijn eerste baan in de AGF-sector is”

Tholen - Ruud den Boer viel afgelopen oktober met zijn neus in de boter, zoals ze dat zeggen. De nieuwe Commercieel Manager Kasgroenten van Oxin Growers kon direct aan de bak, want het zijn roerige tijden in de kasgroentenmarkt. Gelukkig is Ruud niet onbekend met de sector.

Voordat Ruud aan de slag ging bij Oxin Growers was hij werkzaam in de verpakkingsindustrie. De laatste tien jaar heeft hij diverse functies bekleed binnen de verpakkingsindustrie in de AGF-sector. “Toen verkocht ik mijn producten aan telers, nu ben ik vóór de telers aan de slag,” vat hij zelf kort samen in een interview voor vakblad Primeur.

Ruud kwam bij de telerscoöperatie binnen op het moment dat de twee jaar geleden ingezette fusie Van Nature en Best of Four nog in volle gang was. “Na een korte periode op een tussenlocatie zijn we sinds maart in ons nieuwe kantoor, waar de samensmelting met een sneltreinvaart verdergaat.”

Met het nieuwe pand is Oxin Growers nu écht Oxin Growers, vult Peter Stafleu aan. Op de Fruit Logistica, waar wij Ruud spreken, zit ook de Commercieel Manager Hard- en Zachtfruit, Biologisch en Vollegrondsgroenten aan tafel. Ruud: “Ik kende veel telers al, evenals de handelsbedrijven en binnen Oxin Growers kende ik ook al de nodige mensen. Peter bijvoorbeeld, kende ik al. Nu zitten we in één pand, op één verdieping, met één kantine en hierdoor zijn de lijnen nog korter. Er heerst een positieve vibe.”


Peter Stafleu en Ruud den Boer op de Fruit Logistica 2022

Extreem
In de sector is die positieve vibe er momenteel lang niet overal. Er zijn veel zorgen. Op de beurs ligt het onderwerp ‘energie’ bij vrijwel iedereen op het puntje van de tong en los van energie, stijgen voor nog veel meer producten de kosten. In zijn nieuwe rol komt Ruud er, samen met zijn team, met telers dagelijks over te spreken. Net als met handelsbedrijven, want ook hiervoor vervult Oxin Growers de rol van ‘sparringspartner’, aldus Ruud. “Sinds mijn start heb ik al de nodige moeilijke gesprekken gevoerd.” Glimlachend: “Het is goed dat dit niet mijn eerste baan in de AGF-sector is. Ik ben wel wat gewend inmiddels.”

Neemt niet weg dat de huidige marktsituatie ook voor het team van Oxin Growers extreem is. “Toch kijken wij er zo tegenaan, dat wat vandaag niet kon, de andere dag misschien wel mogelijk is.” Momenteel is het, ook bij Oxin Growers, zaak zo goed mogelijk om te gaan met alle externe factoren en aangesloten te zijn binnen de gehele keten ondanks dat niemand echt invloed lijkt te hebben. “Met de kennis van nu zou je als teler misschien wel drukken voor een gasprijs van pakweg 50 eurocent. Een jaar terug zeker niet.”

Toegevoegde waarde
De keuze om, als een van de weinige Nederlandse telerscoöperaties, wel op de Fruit Logistica met een stand te staan komt ter sprake. Ruud en Peter geven aan dat men door aanwezig te zijn iedereen de kans wil geven face-to-face actuele zaken te bespreken, juist nu er veel emotie in de markt zit, en dat Oxin Growers vooral ook wil laten zien welke meerwaarde men te bieden heeft. “Wij hebben toegevoegde waarde. Denk aan een stukje betalingszekerheid, gegarandeerde afzet, het eventueel zoeken van nieuwe afnemers, mocht er onverhoopt eentje wegvallen, maar ook zijn we gesprekspartner in het grotere debat dat gaande is.” Commercieel Directeur Ton van Dalen loopt even voorbij. “De huidige situatie is best wel politiek,” geeft hij aan.

Twee modellen
Voor een teler alleen, die al zijn handen vol heeft aan teelt, energie en administratie, kan hulp vanuit Oxin Growers een welkome aanvulling zijn. Of de huidige crisis telers (terug) naar een vereniging trekt, durven Ruud en Peter niet te zeggen. Wel wijzen ze graag op de voordelen van aansluiting. Allereerst op het gebied van verkoop uiteraard. Hiervoor biedt de telerscoöperatie twee stromen: telers kunnen meedoen in een collectief, via het Connect-model, of meer zelfstandig ondernemen, met het Unique-model.

Ruud legt uit wat het verschil is. “Bij Unique koppelen wij een teler aan een handelsbedrijf. Binnen dit afzetmodel maken wij telerspecifieke afspraken over prijs, kwaliteit en volume met afnemers. De teler kan hier meer zelf ondernemen en er is een uitgebreide dienstverlening voor de inkoop van materialen zoals kunstmest, haken en touw om optioneel gebruik van te maken.”

Bij het Connect-model zijn telers gekoppeld met groepspecifieke afspraken, legt Ruud uit. “In beide modellen ligt de regie bij Oxin Growers. Bij Connect verbinden wij teelt en telers en worden garanties en risico’s gezamenlijk gedragen. Bij het Connect-model is er ook een collectieve inkoop van verpakkingsmaterialen. Dat is ook mijn rol. Ik ben verantwoordelijk voor de inkoop van onder andere teeltbenodigdheden en verpakkingen.” Ruud’s achtergrond in de verpakkingsindustrie komt hierbij dus goed van pas.

Blik op komende winter
Door de verplaatsing van de beurs van februari naar april werden er in Berlijn voor dit seizoen geen contracten meer gesloten voor verkoop. “Voor het reguliere seizoen zijn de contracten al gesloten. Wel blijft het puzzelen. Gesprekken over de kosten blijven gaande. Leg je voor het hele jaar alles vast of bouw je flexibiliteit in voor als er grote dingen veranderen in de kosten?”

Ondertussen richt men de blik ook al op de aankomende winter. “De eerste gesprekken over de aankomende winterteelt zullen eerdaags gaan starten,” geeft Ruud aan. “We gaan met telers en afnemers om tafel. Iedereen hoopt snel op meer duidelijkheid over onder meer de energieprijzen. Niemand weet wat die gaan doen. Dat maakt het lastig. Zeker bij belichte teelt wil je duidelijkheid geven. Nu is dat moeilijk.” Naast telers en afnemers heeft ook de consument een rol in het geheel. “We moeten het uiteindelijk met elkaar, met z’n allen doen. Het is een zaak van de hele keten.” “Ja, zelfs van de consument,″ vult Peter aan. “De stijgende kosten zullen we op de een of andere manier met z’n allen samen moeten gaan dragen.” 

 

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Oxin Growers
info@oxin-growers.nl 
www.oxin-growers.nl  

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven