“Wij willen virus geen enkele kans geven”

Nieuwe drainwaterontsmetter op basis van verhitting voor tomatenteler

Tijdens de laatste teeltwisseling liet Kwekerij ’t Woudt uit Schipluiden een splinternieuwe Ecoster Hybride EH5000/50 plaatsen voor ontsmetting van drainwater. Hij vervangt de Ecoster, die na meer dan 21 jaar trouwe dienst aan vervanging toe was. “Gevoelsmatig vind ik verhitten de zekerste manier om verspreiding van virussen via het drainwater te voorkomen”, zegt firmant Ed van der Knaap. “Het is een simpele en doeltreffende ontsmettingsmethode.”

Exclusieve smaaktomaatjes
Kwekerij ’t Woudt van Paul van Koppen en Ed van der Knaap teelt zeer fijne, aromatische troscherrytomaten met hoge gehaltes aan suiker (Brix >8) en lycopeen. Het assortiment omvat verschillende rassen in de kleuren rood, oranje en geel, die verkrijgbaar zijn onder de labels Chica en Golden Taste. Van der Knaap is trots op zijn specialiteit, waarmee het bedrijf al in 2006 naam maakte. De exclusieve smaaktomaatjes vinden gretig aftrek bij de retail en horeca.

Verhitting en UV
Het productieareaal van 6,5 ha is verdeeld over twee locaties in Schipluiden van 3 en 3,5 ha. De ondernemers hechten aan duurzaam telen op basis van biologische bestrijding en efficiënte benutting van energie, water en meststoffen. Al het drainwater wordt ontsmet, zodat het opnieuw kan worden aangewend  voor de watergift. Op de kleinste locatie gebeurt dat op basis van verhitting met de Ecoster ontsmetter van Van Dijk Heating. Op de iets grotere vestiging gebeurt dit met een UV-installatie. De oude verhitter is onlangs door Horticoop Technical Services vervangen door een nieuw, op aardgas gestookt hybridemodel met een capaciteit van 5 m3 water per uur.

Warmtewisselaar
“Dat is vergelijkbaar met wat we hadden en ruim voldoende om de hoeveelheid drain in de piekperiode volledig te kunnen ontsmetten”, zegt hij. “Het water wordt op temperatuur gebracht en gedurende drie minuten op 85 °C gehouden, zodat alle aanwezige virussen, schimmels en bacteriën worden geïnactiveerd. De ingebouwde warmtewisselaar koelt het ontsmette water terug en warmt het inkomende water op, zodat de energievraag beperkt blijft. Dat is bij de huidige gasprijzen wel een factor van belang.”

Beducht voor ToBRFV
Hoewel er op de andere tuin met UV-licht wordt ontsmet, zegt de teler geen moment te hebben getwijfeld over de keuze voor een nieuwe verhitter. “Gevoelsmatig vind ik verhitten de zekerste manier om verspreiding van virussen via het drainwater te voorkomen”, licht hij toe. “UV werkt ook prima en we hebben er nooit problemen mee gehad, maar het vergt wat meer onderhoud. Verhitten is een simpele en doeltreffende ontsmettingsmethode.”

De tomatentelers zijn vooral beducht voor ToBRFV. Dat virus kan op meerdere manieren worden overgedragen op het gewas, maar door het drainwater te verhitten kun je het risico van verspreiding via het watersysteem grotendeels elimineren. Dat geldt ook voor andere virussen en micro-organismen, blijkt uit onafhankelijk onderzoek door onder andere Wageningen University & Research en Groen Agro Control.

Voor meer informatie:
Van Dijk Heating
sales@vandijkheating.nl  
www.vandijkheating.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven