Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Speciale RVS-rookgascondensor voor teler: “Tegen zwavelrijk gas is maar weinig bestand”

Sinds 2016 produceert het Canadese Twin Creeks Greenhouse Inc paprika’s voor de Noord-Amerikaanse markt. De 16 ha kassen worden verwarmd met gasketels die branden op een mengsel van 75% aardgas en 25% biogas uit een nabijgelegen afvalverwerking. Dit bevat zwavel, wat een aangepaste rookgascondensor noodzakelijk maakte. Op verzoek van installateur Voshol Warmte-Elektrotechniek bouwde Van Dijk heating een unieke rookgascondensor met roestvast stalen koelribben.

Voshol Warmte-Elektrotechniek is een internationaal advies-, ontwerp- en installatiebedrijf, gespecialiseerd in klimaatbeheersing. De glastuinbouw vormt een belangrijk marktsegment. Vanwege het groeiperspectief voor Noord-Amerika werd al in 2010 de Canadese vestiging JV Energy Solutions opgericht, dat opereert vanuit Kingsville in het zuiden van de provincie Ontario.

Twee fasen
Oprichter en CEO Jan Voshol werd in 2015 benaderd door kassenbouwbedrijf Havecon Horticultural Projects, dat voor de familie Cornelissen een gloednieuwe paprikakwekerij mocht realiseren in Watford, Ontario. Het ging in eerste instantie om 4 hectare kassen en een moderne bedrijfsruimte, waarvoor JV Energy Solutions de technische installaties mocht verzorgen. De realisatie verliep vlot en eind 2016 werd Twin Creeks Greenhouse opgeleverd. In 2019 volgde de uitbreiding tot ruim 16 hectare (40 acres).

Duurzame warmte
Bijzonder aan het bedrijf is dat de warmte deels wordt opgewekt met methaangas dat afkomstig is van een lokale afvalverwerking (landfill). De organische afvalstroom wordt daar vergist. De gassen die daar bij vrijkomen (methaan en CO2), worden afgevangen. Na scheiding wordt het methaan opgeslagen en gaat het via een speciaal aangelegde gasleiding naar Twin Creeks Greenhouse. Feitelijk worden de kassen dus verwarmd met behulp van biogas dat lokaal is verkregen. Veel duurzamer kan het niet, zou je zeggen.

Zwavel en zwavelzuur
“Dat klopt, maar een beperking van landfill gas is dat er behalve methaan ook wat zwavel in zit”, vertelt Voshol. “Wanneer je zwavelhoudende rookgassen na het verbrandingsproces door een condensor voert om de aanwezige restwarmte te benutten, wat in de glastuinbouw gebruikelijk is, wordt er tijdens het condensatieproces onvermijdelijk ook wat zwavelzuur gevormd. Dat is erg agressief. Normale rookgascondensors kunnen daar niet goed tegen.”

In eerste instantie werd er gestookt op 100% biogas. Al snel bleek dat de standaard condensor daar erg onder leed. De aluminium koelribben in het inwendige werden traag maar gestaag weggevreten door het bijtende zuur dat voortdurend vrijkwam.

Bijmengen aardgas
De installateur: “Om het proces te vertragen en de levensduur van de condensor te rekken is de opdrachtgever toen aardgas gaan bijmengen. Het aandeel biogas werd teruggebracht tot een kwart. Dat gaf ons tijd om een passende oplossing te bedenken. Van Dijk heating leek ons daarvoor de beste partner. Het maakt condensors die zeer betrouwbaar zijn en een lange levensduur hebben; sommige zijn al 30 jaar in bedrijf. Toch zouden ook hun standaard producten snel worden weggevreten, want een condensor bestaat vrijwel volledig uit niet-verduurzaamd metaal. Er was maatwerk nodig en daar is Van Dijk heating goed in.”

Roestvaste koelribben
Het voorstel dat de techneuten uit Bunnik op tafel legden, was een rookgascondensor die volledig gemaakt was van roestvast staal. “Voor zover ik weet waren rookgascondensors met roestvaste koelribben in de glastuinbouw nog niet eerder toegepast”, vertelt Voshol. “Hij is logischerwijze een heel stuk duurder, maar Mike Cornelissen deinsde er niet voor terug. Hij wil het landfill gas graag blijven gebruiken, omdat het voordelig en duurzaam is. En de condensor levert zoveel restwarmte op, dat hij zich toch in enkele jaren kan terugverdienen. De winters in Ontario zijn veel kouder dan in West-Europa, waardoor rookgascondensors intensief worden benut.”

Niet onkwetsbaar
Een mooi stukje maatwerk dus van Van Dijk heating. Wat verwacht de installateur van de levensduur? Ligt 25 of 30 jaar onder deze uitdagende omstandigheden binnen bereik? “Nee, dat moet je direct vergeten”, lacht de ervaren installateur. “Roestvast staal wordt weliswaar minder snel aangetast dan aluminium, maar het is niet onkwetsbaar. Je moet zwavelzuur niet onderschatten. We gaan er van uit dat de RVS condensor na vijf jaar vervangen moet worden. Die periode is lang genoeg om de investering terug te verdienen. Hij is nu twee jaar in gebruik en we zien nog geen roestvorming. We houden het uiteraard wel in de gaten; wanneer onze monteurs voor periodiek onderhoud op het bedrijf zijn, inspecteren ze ook de condensor.”

Voor meer informatie:
Van Dijk Heating
sales@vandijkheating.nl  
www.vandijkheating.com




Voshol Warmte- en Elektrotechniek
voshol@janvoshol.nl  
www.janvoshol.nl

Publicatiedatum: