"Prijsstijgingen kunnen groei Mexicaanse tuinbouw remmen"

De groei van de Mexicaanse tuinbouwsector leek de afgelopen jaren niet te stoppen, maar door wereldwijde logistieke en economische problemen wordt die groei nu geremd. Stijgende investeringskosten, langere bouwtijden en hogere exploitatiekosten resulteren in een andere markt, zegt Henry Klassen, vicevoorzitter van Harnois Greenhouses Mexico.

Snelle groei
Woensdag 27 april ging de GreenTech Americas van start in het Mexicaanse Queretaro. De beurs, die tot vrijdag 29 april duurde, richt zich op de Mexicaanse kasteelt, een sector die al bijna tien jaar booming is. Met een toenemende vraag naar groenten en fruit vanuit zowel de VS als Canada, groeide ook het kasareaal, het technologische niveau en de investeringen in de sector.

Kassenbouwer Harnois Industries heeft haar rol gespeeld in deze ontwikkeling. De Mexicaanse dochteronderneming Harnois de Mexico heeft immers al veel kassen gebouwd in het land. De afgelopen twee jaar echter zijn de investeringskosten voor de Mexicaanse teler met ongeveer 40% gestegen, schat Henry Klassen. "Dit heeft alle uitgangspunten veranderd van niet alleen de teler, maar ook van de financiële sector die betrokken is bij de financiering van deze projecten. De basis-ROI's over 10 jaar bestaan niet meer. Financieel gezien is de sector niet meer zo'n aantrekkelijke investering als 2 jaar geleden, waardoor financiering moeilijker en tijdrovender wordt."

Bouwtijd
En er is meer aan de hand. Daarnaast vormt de bouwtijd een serieuze uitdaging voor telers die hun kas willen uitbreiden. "De problemen met de wereldwijde toeleveringsketen sinds het begin van de coronapandemie hebben de levertijden van bouwmaterialen dramatisch verlengd, en dus ook de bouwtijd en de oplevering van de constructies."

Henry Klassen legt uit hoe de meeste leningen een aflossingsvrije periode hebben voor de tijd die nodig is voor de bouw. "Deze periode is in de meeste gevallen niet meer voldoende, waardoor de klant in een cashflow-probleem komt te zitten en betalingen moet doen voordat hij inkomsten heeft van zijn oogst."

Stijgende kosten, stijgende prijzen?
Ook voor reeds functionerende kassen zijn er nieuwe uitdagingen ontstaan die allemaal op hetzelfde neerkomen: stijgende kosten die een bedreiging vormen voor de ROI van een bedrijf. "De kosten van meststoffen zijn met 40% tot 300% gestegen, afhankelijk van het product, en de verzendkosten, afhankelijk van herkomst en bestemming, zijn ook fors gestegen. Dit heeft gevolgen voor de cashflow, de nettowinst en de levensvatbaarheid van uitbreiding."

Hoewel de verkoopprijs van Mexicaanse groenten en fruit in de winkel zijn gestegen, is de telersprijs nog niet toegenomen. "De prijs die telers ontvangen is niet of nauwelijks gestegen", zegt Henry Klassen.

Gemiddelde grootte zal toenemen
Wat zijn de gevolgen van deze lagere marges, lagere winstgevendheid en hogere investeringsrisico's? "Zoals we hebben gezien op de Canadese en Amerikaanse markt, zal de gemiddelde grootte van nieuwbouw toenemen, maar zal de uitbreiding bij kleinere en minder efficiënte telers de komende jaren een terugval kennen", besluit hij. "Mexico heeft enkele belangrijke voordelen op de Noord-Amerikaanse markt die de sector nog vele jaren succesvol zullen blijven maken, maar de branche bevindt zich op dit moment in een herberekeningsmodus vanwege bovengenoemde factoren. Het zal tijd kosten om weer een solide basis op te bouwen."

Een fotoreportage van de beurs volgt nog.

Voor meer informatie:
Harnois Industries Inc.
1044 rue Principale
St-Thomas, Québec, Canada, J0K 3L0
Tel: +1 888 427 6647
info@harnois.com
www.harnois.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven