Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2Grow haalt productie en R&D in eigen huis

Tholen – Onlangs zijn de handtekeningen gezet voor de overname van Phyto-IT door sensorproducent 2Grow. Tot voor kort was Phyto-IT, een spin-off van de Universiteit van Gent, leverancier van 2Grow. Met deze overname krijgt 2Grow de hele keten in eigen hand. De overname maakt dat de sensorproducent uit Destelbergen vanaf nu sneller kan groeien en ook makkelijker kan inspelen op wensen van telers uit de markt.


Dirk De Pauw (Phyto-IT) en Wouter De Bruyker (2Grow) bekrachtigen de overname met een handdruk

Phyto-IT is de oudste van de twee bedrijven, maar in de markt ook de onbekendste van de twee. Een bewuste keuze, geeft Dirk De Pauw, oprichter van Phyto-IT, aan. “Als spin-off van de universiteit zagen wij dat de plantsensoren die in laboratoria werden gebruikt, enorm veel waarde opleverden. In de praktijk werden die sensoren echter nog weinig gebruikt. Met dat in ons achterhoofd besloten we een bedrijf op te richten om de sensoren naar de praktijk te brengen.” Gaandeweg dat traject kwam Phyto-IT het jonge bedrijf 2Grow tegen. “Toen is besloten dat zij verkoop en support voor hun rekening zouden nemen.”

In de zomer van 2021 raakten beide bedrijven in gesprek over het combineren van de bedrijven. Wouter De Bruycker, CEO van 2Grow: “Destijds zijn de eerste intenties uitgesproken voor een overname.” Op de vraag of het voor 2Grow een ‘volwassenwordingsstap’ is, knikt hij. “Ons hoofddoel is om telers efficiënter te maken. We willen ons steentje bijdragen aan het voeden van de wereldbevolking door telers te helpen meer te produceren op eenzelfde oppervlakte.” Verkoopmanager Olivier Begerem is enthousiast: “We kunnen nu exponentieel gaan groeien.” Phyto-IT en 2Grow blijven wel twee aparte entiteiten.


PhytoClip-sensor op komkommerplant

2Grow biedt plantsensoren aan die de plant in realtime meten, eigenlijk zoals een fitbit. Met deze informatie kan de teler het effect van alle acties in het gewas kwantificeren en zo beter anticiperen en reageren op het klimaat en alle externe omstandigheden. Zo kan hij of zij onder andere de plantvitaliteit en -stress bewaken met een hogere kwaliteit en minder verliezen als resultaat. 


PhytoStem-sensor in tomatengewas

Sneller inspelen op noden van de teler
Voor de klant, in het geval van 2Grow veel telers, betekent de overname dat informatie van de teler, de eindklant, sneller omgezet kan worden in productontwikkeling. Wouter: “Wij hebben altijd al veel rechtstreeks contact met de teler en horen hierdoor wat ze nodig hebben. Nu we zelf de productie en R&D in huis hebben gehaald, kunnen we sneller schakelen.” Dirk vult aan: “De efficiëntie van de flow aan informatie verbetert door deze stap enorm.”

Nu is het niet zo dat 2Grow voortaan, als gevolg van sterk uiteenlopende wensen van telers, alle kanten op gaat schieten qua productontwikkeling. Olivier verduidelijkt dit. “Voorheen hadden Phyto-IT en 2Grow allebei een eigen roadmap. Daar zaten duidelijke verschillen tussen. Dat komt omdat wij rechtstreeks met de teler in contact staan. In het geval van Phyto-IT waren er veel contacten met academici.”


PhytoClip-sensor in Cymbidium

Nieuwe producten
Dirk geeft een voorbeeld. “Phyto-IT heeft altijd veel focus gehad op het effectief meten óp de plant met zowel een sapstroom- als een stengeldiametersensor. Sensoren die ook voor telers heel waardevol zijn. Zij vroegen echter steeds vaker aan 2Grow ook om andere zaken te kunnen meten in de serre. Daar zijn andere sensoren voor nodig.”

De komende jaren wil 2Grow zulke sensoren op de markt brengen. Hiervoor zullen extra mensen op zowel productie als verkoop en service worden ingezet. De eerste nieuwe sensoren worden dit jaar verwacht. Die sensoren gaan verder dan het direct op de plant meten. De data die dat oplevert, gaat 2Grow op een eigen dataplatform presenteren. Wouter: “Met de ontwikkeling van dat platform zijn we nog voor de daadwerkelijk overname begonnen.”

Ook hier is er een duidelijk verschil tussen beide bedrijven. Dirk: “Omdat de universiteit voor ons een belangrijke klant is, is het dataplatform daarop ook ingericht. Om ook telers te bedienen, die hele andere noden hebben, hebben wij ons platform vrij algemeen gehouden, zodat het voor iedereen bruikbaar is. Daarmee is het platform, langs de andere kant, voor telers tegenwoordig niet altijd specifiek genoeg meer.”


PhytoClip-sensor in opkweek tomatenplanten

Hapklaar
2Grow kan nu het deze stap gezet heeft zelf kiezen welke kant men op wil om aan de wensen van de teler te voldoen. “De meeste telers zijn geen academici. Wij willen onze nieuwe producten heel gericht op die telers toespitsen. We zien dat het voor telers nog altijd een uitdaging is om gegevens makkelijk te interpreteren”, zegt Wouter. “Het platform is een eerste grote stap in een reeks van verbeteringen die de klant in de komende maanden en jaren zal ervaren. Op die manier willen we het mogelijk maken dat de teler in een oogopslag de status van het gewas kan observeren en zo nog sneller kan reageren. Het platform gaat meer hapklare informatie bieden. Naar de toekomst gaan we steeds meer evolueren naar het verder automatiseren van het advies om zo nog meer informatie realtime te kunnen aanbieden.” 

2Grow is van 10-12 mei te vinden op HortiContact in Gorinchem in stand C203. 

Voor meer informatie:
2Grow bvba
Aelmeerstraat 5
9070 Destelbergen, België
info@2grow.earth  
www.2grow.earth