Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Efficiënte LED-lichtbenutting centraal in pectrumonderzoek komkommer: "Het gewas produceert goed en de metingen zijn in volle gang"

Sinds december vorig jaar wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende lichtspectra bij komkommer in de hoge draad afdeling van het Innovatie en Demonstratiecentrum voor LED in Bleiswijk. Vorig jaar is bij de business unit glastuinbouw en bloembollen van Wageningen University & Research deze nieuwe afdeling gerealiseerd, waarin jaarrond onder wintercondities LED-belichtingsonderzoek kan worden gedaan. Dit betekent dat ook buiten het belichtingsseizoen om nieuwe kennis kan worden ontwikkeld, die belangrijk is voor de implementatie van LED-belichting in de glastuinbouwsector. Kees Weerheim van de WUR geeft op Kas als Energiebron een update. 


 
Uit eerder onderzoek bij jonge planten en ook een belichte winterteelt in de Winterlichtkas blijkt dat verrood licht een belangrijke rol speelt in de plantvorm, wat effect heeft op de lichtonderschepping en productie. Daarnaast kan het spectrum ook de assimilatenverdeling en plantweerbaarheid beïnvloeden. Omdat LED-belichting onderdeel uitmaakt van het teeltsysteem, is het belangrijk dat ook andere aspecten worden betrokken in het onderzoek om het plaatje compleet te maken. De doelstelling is uiteindelijk om niet alleen een hoge productie te halen, maar ook om dat te doen op een duurzame manier.

Het onderzoek vindt plaats aan twee rassen: het gangbare ras Hi Power en een nieuw meeldauwresistent ras Dee Flexion. De onderzoeksvragen hebben betrekking op het aandeel verrood en wit licht in het spectrum. Het gewas produceert goed en de metingen zijn in volle gang, zo deelt Kees. Een tweewekelijkse begeleidings-commissie van telers en vertegenwoordigers begeleidt het onderzoek. 

Lees hier de hele update. 

Publicatiedatum: