Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe nudging-campagne moet bio-verkoop stimuleren

Zweden, Finland, België en Nederland bundelen krachten in promotie biologisch

Nederland bundelt zijn krachten met Zweden, Finland en België om de verkoop van biologische producten te stimuleren. De landen lanceren gezamenlijk een campagne gericht op het koopgedrag van de consument. Door middel van nudging, subtiele aanpassingen in de supermarkt en online omgeving, wordt de verkoop van biologische producten gestimuleerd. Noodzakelijk, gezien het actieplan van de Europese Commissie voor een biologisch areaal van ten minste 25% in 2030. Een uitdaging voor Nederland, met een biologisch landbouwareaal van 4,6% en een biologisch marktaandeel van 3,3%. Naast de groei van het biologische marktaandeel, moet de campagne bijdragen aan een hogere bekendheid van en vertrouwen in het Europese biologisch keurmerk.

Ondanks dat Zweden koploper is in de verkoop van biologische producten, lopen ook zij tegen dezelfde problemen aan: een relatief kleine groep consumenten (9,5%) is verantwoordelijk voor het grootste aandeel van de verkoop van biologische producten (63,5%). Daarnaast is prijs in alle vier de Europese landen een grote barrière. Biologische producten worden door consumenten als duur ervaren. Ondanks dat zeggen consumenten wel biologisch te willen kopen.

Dagelijks maken we meer dan tweehonderd voedselkeuzes, die sterk worden beïnvloed door onze omgeving. 'Nudges' zijn subtiele aanpassingen in die omgeving, om gewenst gedrag te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de consumenten het goed zou vinden als supermarkten actiever biologische producten zou promoten (Future of Foods Institute, 2022). Eerdere pilots toonden al aan dat ook als je slechts kleine dingen op de winkelvloer aanpast, dit al tot een enorm verschil kan leiden in de verkoop van de biologische producten. 

"Voor het eerst lanceren we in vier landen tegelijk een campagne gericht op de promotie van biologische voeding. Samen staan we zoveel sterker én we kunnen ontzettend veel leren van elkaars resultaten. We zijn dan ook enorm blij met deze driejarige samenwerking", aldus Michaël Wilde, directeur Bionext, de Nederlandse ketenorganisatie voor de biologische sector.

De campagne is gericht op het stimuleren van de vraagzijde, zodat biologische boeren meer zeker zijn van afzet. Bionext benadrukt het belang van evenwichtige groei van zowel vraag- als aanbodzijde, gezien de ambitie van de Europese Commissie om in 2030 een kwart van het Europese landbouwareaal te gebruiken voor biologische landbouw. Een enorme uitdaging voor veel Europese landen. Om die reden heeft de Europese Commissie een subsidie beschikbaar gesteld, om de lokale biologische markt gedurende drie jaar middels een campagne te stimuleren. 

Voor meer informatie: www.bionext.nl 

Publicatiedatum: