"Een lager energieverbruik tijdens de opslag van fruit is relevant nu de elektriciteitsprijzen stijgen"

Met behulp van stapelbare plastic kratten worden elk jaar in heel Europa tonnen appelen en andere AGF opgeslagen. Door de sterke stijging van de elektriciteits- en energiekosten is langetermijnopslag dit jaar echter aanzienlijk duurder geworden. Daarom proberen de producenten hun opbrengsten zo efficiënt mogelijk op te slaan en de elektriciteitskosten zo laag mogelijk te houden. Het nieuwe CTX MS box-systeem van Europlast is ontworpen om daarbij te helpen.


Mario Guggenbichler (r) en verkooppartner Walter Ahn (Wasto-Pac GmbH) op Fruit Logistica 2022.

De internationaal actieve fabrikant van kunststof bakken en kratten, gevestigd in Dellach im Drautal (Karinthië - Oostenrijk), staat al vele jaren bekend om zijn efficiënte en innovatieve oplossingen. Tijdens Fruit Logistica 2022 in Berlijn focuste het bedrijf zich voornamelijk op de nieuwe CTX MS appelkrat. "De letters MS staan voor multi-stacking: dit betekent dat onze kratten ook compatibel zijn met bestaande producten van concurrenten, waardoor de betreffende gebruiker niet alles compleet hoeft te switchen, maar ook de 'oude' kratten kan blijven gebruiken", aldus Sales Manager Mario Guggenbichler.

Het standaardformaat van de CTX/MS krat is 1200x1000x780mm (breedte x lengte x hoogte).

"Dankzij de innovatieve gatenstructuur draagt de krat bij aan een optimale ventilatie en langdurige opslag van de betreffende producten," vervolgt Guggenbichler. "Over het geheel genomen zijn de ventilatiegaten 20% groter dan bij standaard kratten. Daardoor kan de temperatuur tijdens de opslag gemakkelijker en gerichter worden geregeld, wat weer bijdraagt tot aanzienlijke kostenbesparingen. Volgens de eerste studies kan het elektriciteitsverbruik tot 6 kW/uur worden verminderd dankzij het gebruik van de CTX MS. Deze zal zichzelf dus zeer snel terugbetalen over een levensduur van ten minste tien jaar. Het lagere energieverbruik tijdens de opslag is bijzonder relevant in tijden van stijgende energiekosten."


De CTX MS heeft twee keer zoveel open oppervlak als zijn voorganger. Europlast belooft een vermindering van de CO2-uitstoot per krat en per opslagseizoen van bijna 2 kg.

Hoewel de eerste en officiële presentatie plaatsvond tijdens de pandemie, in Berlijn, wordt het systeem al met succes gebruikt bij diverse fruitteeltbedrijven, zowel in Oostenrijk, aan het Bodenmeer, in de Benelux als in Polen. Guggenbichler: "Vooral voor de opslag van appelen is ons systeem erg geschikt. Niettemin kan de krat worden gebruikt voor alle opgeslagen producten. De enorme respons op Fruit Logistica gaf al aan dat er veel ruimte is voor ons systeem in de markt."

Voor meer informatie:
Mario Guggenbichler
Europlast GmbH
T +43 (0) 4714 8228 40
mario.guggenbichler@europlast.at 
www.europlast.at  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven