"De manier waarop mensen de natuur ervaren is therapie"

De natuur en de teelt een plaatsje geven binnen de bestaande muren

"In Zweden wordt 70% van het voedsel geïmporteerd en 40% van de bladgroenten verspild. Verse producten worden gedistribueerd via supermarkten, wat leidt tot emissies en het 'last mile'-probleem. Alle producten worden verpakt voor transport en verkoop", zegt Gloria Kraus, CEO van Hollbium, een Zweeds agtech-bedrijf.

Daarom streeft Hollbium ernaar om de natuur naar binnen te halen, als onderdeel van elke binnenomgeving. Het Zweedse bedrijf introduceert momenteel The Loop, een systeem dat verhuurd wordt aan bedrijven. Het is een microteeltfaciliteit voor in de stad die een positieve bijdrage moet leveren aan de stemming in de omgeving. En natuurlijk brengt het als zelfvoorzienend systeem ook verse producten voort.


Gloria Kraus 

Plug-and-play tuinbouw
Het apparaat heeft een grootte van 60 cm bij 160 cm. Met het compacte formaat en het strakke design past de opstelling overal. De installatie is vrij eenvoudig. Het enige wat nodig is, is een stekker, een muur en wifi. The Loop is een modulair systeem dat constant kan worden geüpgraded. Het frame is gemaakt van roestvrij staal en heeft een levensduur van meer dan 10 jaar.

Gloria legt uit dat bijna alles kan worden geteeld met The Loop: bladgroenten, kleine groenten, aardbeien, paprika’s, maar ook bloemen, lavendel en nog veel meer. Voor het systeem worden uitsluitend biologische meststoffen gebruikt, waardoor de planten gezond kunnen groeien. The Loop heeft een water- en voedingscyclus om verliezen tot een minimum te beperken. De planten nemen wat ze nodig hebben.

Hollbium focust zich niet op groeicycli, omdat de planten het hele jaar door groeien, twee keer zo snel als normaal. The Loop zit altijd vol met planten van verschillende groottes. Je oogst wat je wil eten, en de rest blijft groeien. Door de bladeren weg te snijden van bijvoorbeeld sla, kan de plant zelf nog verder groeien. Zo kunnen de groente gedurende een langere periode gebruikt worden.

Het systeem is gemaakt van duurzame materialen en is modulair om makkelijk onderdelen te kunnen vervangen en upgraden. Hollbium-partners kunnen indien nodig onderdelen repareren en recyclen.


The Loop

Eigen teelt in het kantoor
"We zien dat de bevolking groeit, terwijl de klimaatverandering een negatief effect heeft op de tuinbouw en vice versa. Tegelijkertijd woont meer dan 60% van de bevolking al in stedelijke gebieden. De voedselproductie moet worden gedecentraliseerd om negatieve bijwerkingen door verpakking, transport en afval te elimineren", voegt Gloria toe.

Hollbium brengt verticale microteeltinstallaties naar kantoren en semi-openbare plaatsen om verse bladgroenten te telen op de plaats waar ze worden geconsumeerd. Het bedrijf is van mening dat duurzame oplossingen esthetisch moeten zijn om een plaatsje te kunnen veroveren in ons dagelijks leven. Daarom ontwikkelt het bedrijf functionele en mooi uitziende oplossingen die passen bij een stedelijke infrastructuur en duidelijke voordelen opleveren. Hollbium wil de natuur een plaatsje geven binnen de reeds bestaande muren.


The Loop in een restaurant

Waarom binnen de muren?
"We willen de voedselproductie brengen naar de plek waar het wordt geconsumeerd, bijvoorbeeld op kantoor." The Loop hoeft daarom niet in de kelder verstopt worden, het biedt gewoon extra voordelen met zijn groene beleving. Stel je een grijze en sombere maandagochtend voor. Je gaat naar de keuken en de geur van aardbeien of verse basilicum komt je tegemoet...

"We moeten functionaliteit en design koppelen om duurzame technologieën aantrekkelijk te maken voor de consument. Dat doen we met The Loop. Vertical farmbedrijven zijn onze partners omdat we allebei een gelijkaardige visie hebben. We kunnen consumenten laten zien wat de voordelen zijn van nieuwe teelttechnologieën", zegt Gloria.

Van boer tot bord
Hollbium brengt de boer tot het bord. Het bedrijf heeft de missie om tuinbouw tot een natuurlijk onderdeel van elke binnenomgeving te maken door functionaliteit en design te koppelen.

Het bedrijf ontwikkelde een hydrocultuursysteem aan de hand van een biofiel ontwerp. Het systeem maakt gebruik van de zintuigen – smaak, geur, aanraking en aantrekkelijk zicht – om het comfort en het welzijn te vergroten. Onderzoek stelt dat The Loop het welzijn met 15% verhoogt door het biofiele ontwerp en bijdraagt een de creativiteit van de personen die werken in de ruimte waar de planten groeien.

The Loop is een plug-and-play-oplossing die volgens de ontwikkelaars op elke muur past en decentralisatie van de teelt mogelijk maakt. Hollbium koos voor een natuurlijke vorm met voldoende ruimte voor de planten. "The Loop past goed bij elk interieur en werkplek en wordt gewaardeerd als een designstuk op zich. Planten worden in de schijnwerpers gezet en door het licht kan het apparaat als een raam worden beschouwd."

"We zien dat bedrijven hun kantoren nu opnieuw inrichten om hun werknemers te motiveren om terug te komen. De waarden zijn verschoven naar groen en kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het kantoor wordt een sociale plek", zegt Gloria.

"Hoe we werkplekken beschouwen begon te veranderen met de coronapandemie, en het zal ook in de toekomst nog blijven veranderen. We waarderen ruimtes meer als we de kwaliteit voor de mensen om ons heen verhogen met duurzame stedelijke ontwikkeling. En we proberen onze toeleveringsketens korter te houden. We zouden graag zien dat mensen en bedrijven lokaal (of binnen Europa) geteeld voedsel waarderen en de schoonheid van de natuur in hun dagelijks leven integreren", voegt ze eraan toe. 

Voor meer informatie:
Gloria Kraus (CEO)
Hollbium
gloria@hollbium.com
www.hollbium.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven