VBT, week 16

Middenprijzen kasgroenten halveren, slaprijzen ontspringen de dans

Zoals al verwacht (en gevreesd) werd, zijn de prijzen in de week na Pasen gaan zakken. Onder meer de middenprijzen over week 16 voor tomaten, komkommers, aubergines, courgettes, aardbeien en asperges zijn (meer dan) door de helft gegaan bij de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). 

Trostomaten leverden in week 15 gemiddeld nog 2,67 euro op en daar blijft in week 16 gemiddeld 1,47 euro over. Een blik op de prijsgemiddelden van de afgelopen jaren leert dat de prijs daarmee nog steeds boven het vijfjarig gemiddelde ligt. Datzelfde geldt voor losse tomaten, waar de middenprijs kelderde van 2,17 naar 1,28 euro. 

Een blik op de aangevoerde volumes leert dat die in vergelijking met vorig jaar in week 16 iets hoger liggen. Bij trostomaat liggen de aangevoerde volumes nog altijd ruim 40% lager dan in 2021. 

Hetzelfde geldt voor komkommers. Ook hier ligt de middenprijs over week 16 nog boven het vijfjarig gemiddeld en ook boven de prijs van de afgelopen drie jaar. De middenprijs voor week 16 komt uit op ruim 31 eurocent per stuk. 

Aubergines leverde over week 16 gemiddeld ruim 57 eurocent op, groene courgettes net geen 34 eurocent en ook rode en gele paprika leverden in prijs in. Net als aardbeien, waar een kilo in week 16 gemiddeld ruim 2,69 euro opleverde (tegen nog 4,95 euro in week 15). Uitzonderingen op het dalen van de prijzen zijn groene paprika en alle slasoorten. Kropsla blijft zeer duur, zo stelt LAVA in haar wekelijks mailing. De zwaardere kroppen worden iets meer betaald. Sowieso stimuleert goed weer hier de vraag. 


In paprika is de middenprijs de afgelopen paar weken onder het vijfjarig gemiddelde gedoken. 

Bekijk hier alle middenprijzen bij het VBT in week 16 voor groenten en fruit


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven