Maar lagere prijzen drijven consumentenvraag naar lokaal product

“Dip in aardbeienprijzen door opeenhoping aanbod”

Tholen - “Vraag en aanbod,” verklaart Miguel Demaeght, Sales Manager Fruit bij BelOrta de dip die de aardbeienprijzen vrijdag en gisteren mee maakten. Hij ziet aan de aanbodzijde een aantal factoren die daarbij een rol spelen. “Er zijn nog altijd redelijk wat volumes Spaanse aardbeien op de markt. Niet in België, maar wel in de landen waar we normaal gesproken deze tijd naar exporteren.”


Punnet gemaakt van gerecycled plastic rPet

Samenvallen
Maar ook, zowel in België als in Nederland, valt de oogst van verschillende teeltsystemen meer samen dan in andere jaren. De oorzaak daarvan zoekt Miguel in het minder bijstoken van de serres,  afgelopen winter. “Er zijn heel veel teelten die al op de piek van hun productie hadden moeten zitten, maar later – pas in april - in productie gekomen zijn waardoor de piek ook later is en samen valt met andere teeltsystemen.” Overigens constateert Miguel dat de prijsdip zich niet tot aardbeien beperkt, maar dat ook de groententeelt heeft te maken met dalende prijzen. 

Vraagkant
Aan de vraagkant, ziet Miquel geen bijzonderheden. Hoewel hij niet uitsluit dat het een kleine invloed heeft, merkt hij over het algemeen niet dat de vakanties, eerst in België en Duitsland en nu in Nederland, veel gevolgen heeft voor de markt. “Afgelopen maand was er altijd iemand ergens in verlof, ik denk niet dat dat zwaar speelt. Het kan wel een invloed hebben maar vermoedelijk niet in de orde die we nu zien.”

Hogere consumentenvraag
De salesmanager verwacht dat de prijzendip van tijdelijke aard zal zijn en meldt dat de klokprijzen vandaag al een opleving laten zien. “We horen zeggen dat er in Spanje wat minder weer is, wat zijn invloed heeft op de productie, het zal ook daar een beetje van afhankelijk zijn.” Daarbij voorziet hij dat door de lagere prijzen de consumenten weer meer zullen overschakelen naar lokaal geteeld product. “Nu wordt een bakje Belgische of Nederlandse aardbeien weer veel haalbaarder voor meer consumenten.” Die lagere prijs is voor veel consumenten een voorwaarde, stelt Miguel vast. Daarnaast speelt de prijs in de supermarkten een rol. “De vraag is alleen hoe snel de retail de prijzen gaat aanpassen.”

Voor meer informatie:
Miguel Demaeght
BelOrta
mde@belorta.be 
www.belorta.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven