Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voedselzekerheid verbeteren met waterbesparende technieken in Jordanië

Het verbeteren van de voedselzekerheid voor Syrische vluchtelingen en de lokale bevolking in Jordanië en het bevorderen van klimaatrechtvaardigheid in het Midden-Oosten zijn de twee doelen van een innovatief teeltsysteem dat de Lutheran World Federation (LWF) heeft geïnstalleerd in de stad Al-Ramtha, in het uiterste noordwesten van Jordanië, dicht bij de Syrische grens.

De nieuwe faciliteit maakt deel uit van een levensonderhoudproject dat wordt gefinancierd door de Evangelisch-Lutherse Kerk in de VS. Er zullen voedzame groenten en fruit worden geteeld in een deel van het land waar meer dan 20% van alle Syrische vluchtelingen in Jordanië woont.

De teelt van groenten en fruit is een kerncomponent sinds de lancering van het project in 2018, maar in voorgaande jaren lag de focus op theoretische en praktische training over tuinieren. Ondanks het succes van de training kregen vluchtelingen en Jordaanse staatsburgers te maken met belemmeringen, zoals het verbod van landeigenaren om aangrenzend land te bewerken. Bovendien bieden door de overheid verstrekte woningen minimale leefruimte en geen tuin om hun vaardigheden in de praktijk te brengen.

"Om de toegankelijkheid van het project voor deze mensen te garanderen, besloten we om een proefproject te starten met een hydrocultuursysteem in Al-Ramtha. Deze innovatieve aanpak genereert niet alleen een duurzame bron van groenten tegen lagere productiekosten, maar stimuleert ook de uitwisseling van kennis en vaardigheden, wat de relatie tussen de vluchtelingen en de lokale bevolking in het gebied verbetert", vertelt Ameera Khamees, vertegenwoordiger van LWF in Jordanië.

Naast de directe voordelen voor de lokale bevolking, sluit het project aan bij het strategische principe van LWF Jordanië om klimaatrechtvaardigheid te bewerkstelligen in een van de landen met de grootste waterschaarste ter wereld. Waterbesparingspraktijken zijn essentieel, en het is bekend dat hydrocultuur, door velen beschouwd als de toekomst van de tuinbouw, 90% minder water gebruikt dan conventionele tuinbouw. Bovendien wordt het nieuwe systeem aangedreven door fotovoltaïsche panelen, wat ook het energieverbruik van fossiele brandstoffen vermindert.

Na de bouw van de kas kreeg een eerste groep van 30 deelnemers een vaardigheidstraining in alle aspecten, van het systeemontwerp tot het oogsten van groenten en fruit. "We leiden mensen op om het hydrocultuursysteem te gebruiken als een slim alternatief voor conventionele tuinbouw. Zo kan men de vele uitdagingen waarmee de lokale gemeenschappen in Al-Ramtha worden geconfronteerd overwinnen en een antwoord bieden op de klimaatverandering", zegt Islam Shdefat, programmamanager bij LWF Jordanië.

"We zien in de hele regio de gevolgen van de klimaatverandering door toenemende droogte, hevige regenval en plotselinge overstromingen", merkt Caroline Tveoy, regionaal programmacoördinator voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, op. "Bij de tussentijdse evaluatie van onze strategie in Jordanië vorig jaar stelden we vast dat er meer nadruk moest worden gelegd op waterbehoud en duurzame teeltpraktijken. Ik ben verheugd te zien dat ons team en de gemeenschappen waarin we werken al stappen in die richting zetten, terwijl ze ook bijdragen aan een beter levensonderhoud voor Syrische vluchtelingen en kwetsbare Jordaniërs."

Lees het volledige artikel op www.lutheranworld.org.

Publicatiedatum: