Edwin Zweedijk over telen met LEDFans:

"We gebruiken minder verwarming in vergelijking met de HPS-kant van de kas"

Het team van tomatenteler Lans installeerde LEDfan-belichting en kreeg daarmee een nieuw instrument in handen om het klimaat in hun kas te beheersen.

In een video deelt Edwin Zweedijk, de operationeel manager, verantwoordelijk voor 21 hectare hightech tomatenkassen in Nederland, zijn eerste ervaring uit twee maanden telen met de nieuw geïnstalleerde LEDFans.

De LEDFan Toplight van Food Autonomy powered by Tungsram is speciaal ontwikkeld door telers voor telers - het is mede ontwikkeld met Lans Group, een van de grotere tomatentelers in Nederland.

Ventilatoren ingebouwd in lampen
Met LEDFan wordt de koude lucht die door de ingebouwde ventilatoren van boven wordt aangezogen, opgewarmd door het warmteverlies van de LED chips en drivers. LEDFan richt deze warme lucht naar beneden, richting het gewas, en blokkeert tegelijkertijd de opstijgende warmte van de warmtebuizen, waardoor een warme luchtdeken boven de planten ontstaat. "Het opwarmen van de lucht verlaagt ook de relatieve luchtvochtigheid en in combinatie met de langzame luchtbeweging verbetert dit de verdamping aanzienlijk. Naast een verlaging van de verlichtingskosten, levert het ook een aanzienlijke besparing op (ongeveer 15-20%) op de verwarmingskosten in vergelijking met HPS.

Klik hier voor meer informatie over de LEDfan.

Voor meer informatie:
Food Autonomy
info@foodautonomy.org 
www.foodautonomy.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven