Nikki Kaper, Kaper Groente en Fruit

“Je voelt je nergens zo vrij als op de markt”

Tholen – Als derde generatie in de AGF-markthandel kiest Nikki Kaper van de gelijknamige AGF-markthandel in Groningen er heel bewust voor ook op de markt te gaan staan. “Je voelt je nergens zo vrij als op de markt”, zegt ze.

Haar opa en oma hadden een kraam, die werd overgenomen door haar ouders en nu runt Nikki de handel samen met haar vriend. Nikki: “Voor we hier serieus mee verder gingen, hebben we daar echt goed over nagedacht. Er komen zoveel dingen op je af en als markthandelaar heb je weinig zekerheden. Door Europese regelgeving moet er tegenwoordig een geldigheidsduur zitten aan marktvergunningen bijvoorbeeld. Gemeenten gaan daar verschillend mee om. Sommige gemeenten geven vergunningen af voor maximaal 2 jaar, dat maakt het heel lastig om beslissingen te nemen voor de toekomstige investeringen in je bedrijf. Wie zegt dat je die paar ton voor een nieuwe koelvrachtwagen er ooit weer uitkrijgt?”

Nikki volgde voordat ze de markthandel overnam eerst een beroepsopleiding maar een reguliere baan zag ze niet zitten. De buitenlucht bleef trekken. “Voor mijn opleiding moest ik 40 uur per week stage lopen bij een bedrijf. Daarnaast bleef ik ook op de markt werken in de uren daarnaast, dat was altijd zo’n verademing voor me. Ik merkte dat ik me veel vrijer voelde in de buitenlucht, een heerlijk gevoel. Als het koud is of regent, kan het wel heel vervelend zijn maar dat is ook een mindset, plus je kunt je erop kleden. Dat ziet er niet altijd charmant uit, maar het houd je wel warm.”

Sinds Nikki aan het roer staat, doet ze zelf de inkoop. Liefst zou ze zelf kijken en halen zoals haar ouders en grootouders, maar helaas is er nabij Groningen geen veilig meer noch groothandel waar ze terecht kan om de handel van dichtbij te zien. “Ik bezoek leveranciers wel regelmatig, dan pas kun je de waarde van de handel goed inschatten, maar als ik dat doe dan ben ik echt een hele dag kwijt. Dat vreet energie. Daarom gaat heel veel nu telefonisch en via de app. Eigenlijk bekijk ik de hele dag foto’s en prijzen om te zien wie wat waar heeft en wat ik daarvan in mijn assortiment wil hebben.”

Nikki doet daarnaast de verkoop in de kraam, maar niet alleen. Om haar heen heeft zij een team van vrouwen en daarom staat Kaper Groente en Fruit ook wel bekend als “de vrouwenkraam”. Nikki: “Dat is een paar jaar geleden zo ontstaan en we proberen dat erin te houden. Mijn vriend werkt natuurlijk ook mee maar die houdt zich qua verkoop zoveel mogelijk op de achtergrond.” Het is wel steeds lastig om aan personeel te komen, merkt ook Nikki. Het werk wordt ook als zwaar ervaren. “Vroeger was het wel normaal maar nu heb ik een aantal jonge meiden op de zaterdag die het echt zwaar werk vinden. Je loopt de hele dag van links naar rechts. Ik besef dat niet zo, maar moet er wel rekening mee houden en af en toe een pas op de plaats doen. We hebben namelijk een heel gezellig team en dat probeer ik ook zo te houden.”


Het vrouwenteam op een koude dag, niet charmant maar wel warm

De kraam onderscheidt zich niet alleen door de vrouwelijke verkopers, maar zeker ook met het assortiment en de kwaliteit. Nikki: “In Groningen staan we met 7 groente- en fruitkramen. Dat is best veel, er is bijvoorbeeld maar één slager. In AGF zijn wij niet de goedkoopste, maar kwalitatief wel het beste. We leveren veel aan horeca dus de kwaliteit moet altijd top zijn en natuurlijk tegen een zo scherp mogelijke prijs.”

Kaper Groente en Fruit staat drie dagen per week, op dinsdag, vrijdag en zaterdag op de Vismarkt in Groningen. Koopjesjagers komen niet echt op de vrouwenkraam af. Nikki merkt bijvoorbeeld niet dat door de oplopende inflatie meer mensen op de markt blijken kopen. Het corona-effect was wel heel goed te merken vertelt ze. “Voor mensen was de markt nog ongeveer het enige uitje, dus we hadden echt heel veel aanloop in die tijd. Nu is er weer van alles te doen en zie je dat het loopje naar de markt weer is veranderd.”

Voor meer informatie:
Nikki Kaper
Kaper groenten & fruit
nikkikaper@gmail.com 
FB Kaper groenten & fruit


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven