Jonge tomatentelers en Agrotopia in Jaarverslag 2021 Inagro

In het voorjaar stelt Inagro traditiegetrouw zijn jaarverslag voor. Jarenlang bundelde het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum zijn markantste realisaties op papier. De nieuwe website, die in oktober 2021 online ging, biedt voortaan alle mogelijkheden om die traditie digitaal verder te zetten. Het jaarverslag 2021 is daarom volledig online. In het jaarverslag onder meer aandacht voor dakserre Agrotopia en een portret van een jonge generatie tomatentelers bij REO Veiling in Roeselare. 

De voorbije decennia is landbouwbedrijf Inagro uitgegroeid tot een echte onderneming. Management, teeltkennis, innovatie en wetgeving winnen aan belang. De landbouwer is een goed opgeleide bedrijfsleider die nood heeft aan kennis op diverse terreinen. “Op het vlak van praktijkrijpe technische kennis biedt Inagro heel wat ondersteuning. In 2021 hebben we die ambitie verdergezet”, verduidelijkt Mia Demeulemeester, afgevaardigd bestuurder van Inagro.

In een dertigtal webpagina’s bundelt het onderzoeks- en adviescentrum haar 'markantste' realisaties van 2021. Inagro presenteert zijn jaarverslag voor het eerst in een digitale vorm, geïntegreerd in de nieuwe website die in oktober online ging. “De gedrukte vorm verlaten voelt wat onwennig, maar we geloven dat de digitale mogelijkheden een nog beter overzicht geven van ons onderzoek en onze dienstverlening.”© Inagro

Dossier belicht dakserre Agrotopia
Net als in de gedrukte vorm rubriceert Inagro de realisaties in hoofdstukken als bodem en water, plant, dier en bedrijfsvisie. Ook vergelijkbaar met het originele boekje zijn de portretten die de hoofdstukken inleiden. Daarin vertellen stakeholders hoe ze dankzij samenwerking kansen grijpen en uitdagingen aanpakken in de land- en tuinbouwsector. Speciale aandacht is er voor de dakserre Agrotopia die eind september officieel in gebruik genomen werd. Een beknopt dossier werpt een blik op die nieuwe hoogstaande onderzoeksinfrastructuur voor glastuinbouw.

“Inagro en de Provincie West-Vlaanderen gaan op zoek naar de kansen voor de West-Vlaamse landbouw binnen alle evoluties”, stelt Bart Naeyaert, gedeputeerde voor Landbouw en Visserij en voorzitter van Inagro, in zijn voorwoord. “Onze focus ligt vooral op duurzaam en kostenefficiënt produceren. Een duurzame productie moet invulling geven aan de verwachtingen van de maatschappij, maar moet ook de belangrijkste productiefactoren, zoals bodem en water, veilig stellen voor de volgende generaties boeren.” Daarmee vindt hij aansluiting bij de slogan van het nieuwe jaarverslag: De landbouw van morgen bouwen we vandaag.

Tomatentelers
Zeger en Sien Coghe van Tomco en Tuur Galle van Gabel vertellen in het jaarverslag over hun ondernemingen. Tuur en Zeger zien elkaar niet als concurrenten, maar wel als collega’s, vertellen zij. “We hebben allemaal dezelfde prijs”, zegt Tuur. “Ik denk ook dat doordat we samen in de glastuinzone zitten, we verder kunnen geraken door samen te werken en zo naar buiten te komen.” “Zo proberen we onze teelten een beetje af te stemmen op elkaar”, vervolgt Zeger. “Want op een gegeven moment moet je biologische bestrijding inzetten. Als je dat op hetzelfde moment kan doen, dan is dat gemakkelijker om ziektes te bestrijden.” “Als er iemand een ziekte heeft, dan zal die altijd meteen daarover communiceren met de andere zodat die eventueel preventieve maatregelen kan nemen. In die zin kun je stellen dat we op dat vlak een bubbel vormen”, zegt Tuur. Lees hier het hele interview. 

Het hele jaarverslag bekijken kan hier: www.inagro.be/jaarverslag2021 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven