Op zoek naar nieuwe buitenlandse markten voor Italiaanse aardbeien

Nova Siri Genetics, een Italiaans veredelingsbedrijf dat in een paar jaar een aantal succesvolle aardbeienrassen op de markt heeft gebracht in Italië en andere landen uit het Middellandse Zeegebied, wil die nu ook introduceren op andere continenten.

"Het veredelingsprogramma van Nova Siri Genetics wekt veel belangstelling van telers en onderzoekscentra in alle gebieden waar aardbeien worden geteeld", zegt Carmela Suriano, verantwoordelijke voor EMEA. "Momenteel zijn we belangrijke handelsovereenkomsten aan het sluiten met partners in Mexico en Zuid-Afrika. De aanwezigheid van professionals uit Australië, Mexico en Tunesië op de opening van ons onderzoeks- en experimenteercentrum afgelopen 31 maart toont aan dat ons rasseninnovatieproject ook de sector in verre landen aanspreekt."

Miriam Valle Arizaga (Freshkampo, Mexico) en Carmela Suriano (verantwoordelijke voor EMEA bij Nova Siri Genetics)

"Onze aardbeienrassen hebben een lage koudebehoefte en zijn daarom geschikt voor mediterrane en milde klimaten. Ze zijn sterk en passen zich aan verschillende grondsoorten aan. Daarom vind je ze niet alleen in Zuid-Italië, maar ook in Spanje, Griekenland, Marokko en de Maghreb-landen, en zelfs in andere streken buiten het Middellandse Zeegebied."

"Het ras NSG 120, beter bekend als Rossetta, is al wijdverbreid in de regio’s Basilicata en Campanië. Maar zijn aroma, zoetheid en mooi voorkomen maakt het ras ook populair bij Spaanse aardbeientelers. Naast dit hoogwaardige ras viel dit seizoen ook NSG 203 (Marimbella) op door z’n vroege oogstdatum en houdbaarheid. NSG 203 heeft nog een groot groeipotentieel in alle Italiaanse en buitenlandse aardbeiengebieden."

Aan veredelaar Nicola Tufaro vroegen we of de buitenlandse kwekerijen al bezig zijn met het volgende seizoen. "Het aardbeienseizoen is nog in volle gang, in de Spaanse regio Castilla y León zijn de licentiehouders al bezig met de vermeerdering van de planten voor volgend seizoen die bestemd zijn voor telers in Huelva (het grootste Europese aardbeiengebied), Griekenland, Marokko en andere Maghreb-landen. In Polen worden dan weer de zaailingen vermeerderd voor Zuid-Italië. Zowel in Spanje als in Polen groeit het areaal waar de planten worden vermeerderd. NSG 203 is het meest gebruikte ras."

Nicola Tufaro (veredelaar van Nova Siri Genetics)

"Ons onderzoek is sterk marktgericht. We proberen de behoeften van alle spelers in de toeleveringsketen te volgen. De meest gevraagde kenmerken van de afgelopen jaren zijn vroege productie, een sterke plant en een goede houdbaarheid van het fruit. Aardbei is een fruitsoort die het hele jaar door wordt gevraagd. De mediterrane gebieden kunnen aardbeien aanbieden van de herfstmaanden tot de eerste maanden van de zomer. Teelttechnieken met een lage milieu-impact vereisen het gebruik van sterke planten die niet veel gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben. Bovendien liggen de bestemmingsmarkten soms ver van de teeltgebieden en daarom heeft het fruit een goede houdbaarheid nodig. Ze moeten bestand zijn tegen lange reizen. Toch blijven smaak en geur de belangrijkste eigenschappen. Dat zijn twee fundamentele elementen in ons onderzoek en onze rassenselectie."

Voor meer informatie:
Nova Siri Genetics Srl
Via San Maurizio, 46
75025 Policoro (MT) - Italië
info@novasirigenetics.com
www.novasirigenetics.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven