Fabio Guerreiro, een teler uit Huelva:

"Limvalnera is het vrije aardbeienras met de hoogste winstmarges"

In Huelva hebben aardbeientelers sinds drie seizoenen toegang tot een ras dat is ontwikkeld door het Nederlandse veredelingsbedrijf Limgroup. Op basis van de evolutie van dat ras in de Zuid-Spaanse provincie wordt het de komende seizoenen niet alleen een interessante optie voor de telers, maar wordt het ongetwijfeld ook een belangrijke naam op de markt. Die recent geïntroduceerde variëteit heet Limvalnera.


Isabel León, veredelaar van Limgroup

"Bij Limgroup zoeken we altijd naar de beste eigenschappen", zegt Isabel León, van het Veredelingsprogramma voor het Middellandse Zeegebied bij Limgroup. "Limvalnera is het resultaat van tien jaar onderzoek van ons aardbeienveredelingsprogramma voor het Middellandse Zeegebied. Het is een vroeg ras dat geschikt is voor de teelt in Huelva, Marokko, Italië of Griekenland en dat opvalt door zijn uitstekende smaak en houdbaarheid."

"De Limvalnera-aardbei behoudt zijn smaak en hoogwaardige kwaliteit gedurende het hele seizoen. Ook de Brix-waarde, die hoog is in vergelijking met de rest van de huidige rassen, houdt goed stand. Het ras onderscheidt zich doordat het zijn kwaliteit en eigenschappen gedurende een lange tijd goed kan bewaren, wat een voordeel is voor de telers die hun fruit in Midden- en Noord-Europa op de markt brengen. België, Engeland, Nederland en Duitsland zijn de belangrijkste bestemmingen voor de Limvalnera-aardbei die in Huelva wordt geteeld", zegt Isabel.

Het ras van Limgroup heeft sinds de lancering in het seizoen 2019/20 een opmerkelijke groei doorgemaakt. In de voorbije drie seizoen is Limvalnera erin geslaagd een plek te veroveren in het toch al uitgebreide rassenaanbod van de Zuid-Spaanse provincie, het grootste aardbeienteeltgebied in Europa.


Isabel León en Sjoerd Gipmans

Er zit zeker dynamiek in de rassenvernieuwing in Huelva. De meest representatieve en traditionele rassen verliezen jaar na jaar terrein aan nieuwe rassen van verschillende veredelingsprogramma's.

Volgens berekeningen van het Andalusische Instituut voor Onderzoek en Opleiding in de Landbouw en Visserij heeft Limvalnera al een aandeel van 1,6% in de provincie. "Het succes van ons ras in Huelva is toe te schrijven aan de kwaliteit van het fruit en we hebben er vertrouwen in dat Limvalnera over een paar jaar een ras zal zijn met een hoog marktaandeel."

Kwaliteit was de doorslaggevende factor voor Fabio Guerreiro, een teler uit Lucena del Puerto, die ook dit seizoen voor het ras van Limgroup heeft gekozen.

"Ik teel nu al 3 jaar Limvalnera. Het eerste jaar had ik 30.000 planten, het tweede jaar 84.000 en dit seizoen heb ik er meer dan 120.000. Volgend seizoen wil ik dat aantal nog eens verdubbelen tot 250.000 planten", vertelt Fabio (foto rechts). "Het is een zeer vroeg ras met fruit dat gedurende het hele seizoen een zeer goede kwaliteit en een goede maatvoering behoudt."

"Wat me het meest verbaasde aan Limvalnera, is dat het in de maand maart nog steeds het ras is met de beste shelflife in vergelijking met de andere rassen die ik teel. Want vanaf maart wordt de houdbaarheid toch een issue. Bovendien blijft de plant productief tot en met mei, dat wil zeggen tot het einde van het seizoen."


Het aardbeienperceel van Fabio Guerreiro

"Ook de opbrengst is hoog. Vorig jaar haalde ik 800 gram aardbeien per plant, wat ruim boven het gemiddelde ligt van dat van de andere rassen", vertelt Fabio.

"Limvalnera zal de komende tijd steeds meer areaal inpalmen. Vorig jaar deed het ras het zeer goed en de telers die ermee hebben gewerkt blijven het trouw. Iedereen die het had aangeplant, was er enthousiast over. Voor mij is Limvalnera het vrije aardbeienras met de hoogste winstmarges."


Limvalnera-aardbeien geteeld door Fabio Guerreiro

Voor meer informatie:
Limgroup
Sjoerd Gipmans
Account Manager Strawberry
Mob: +31 (0)6 12 61 95 02
Tel: +31 77 397 99 00
Veld Oostenrijk 13
5961 NV Horst
sgipmans@limgroup.eu
www.limgroup.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven