Nederlandse - Chinese samenwerking gevierd op Expo Floriade 2022

Vijftig jaar Nederlandse - Chinese diplomatieke betrekkingen werden gevierd bij de lancering van de Greenports Netherlands China Portal op de Wereld Tuinbouw Tentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere. 

Een samenwerking van GreenPorts Netherlands, de Provincie Zuid-Holland en RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, organiseerde een ochtend gewijd aan de Nederlands - Chinese relaties en ontwikkelingen in de Chinese tuinbouwsector. De gedeputeerde van de provincie Flevoland, Leen Verbeek, en de Chinese ambassadeur in Nederland, Tan Jian, hielden een openingstoespraak. Het evenement werd georganiseerd door DSBP, Dutch Sino Business Promotions.

Chinese ambassadeur in Nederland H.E. Tan Jian en Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Greenports Nederland

Ambassadeur H.E. Tan Jian prees Nederland als een toonaangevend land in de wereldwijde tuinbouwsector, met vooruitstrevende technologie, creativiteit en originaliteit. China is 's werelds grootste teler en consument van tuinbouwgewassen. Het Chinese paviljoen op de Expo is gewijd aan bamboe. Dit is een Chinese symbolische plant die wordt gezien als veerkrachtig, hernieuwbaar, en met een lange culturele geschiedenis.

Het hoogtepunt van de ochtend was de officiële lancering van het digitale Dutch-Sino Agri-Horticultural Cooperation Forum. Het Forum is een online database met beleidsonderzoek, een kalender van tuinbouwactiviteiten, een projectkaart van China waarop nieuwe en bestaande kassenprojecten te zien zijn, en informatie en blogs over trends in China's tuinbouwsector. Het is een gratis dienst van GreenPorts Nederland, de Provincie Zuid-Holland en RVO om de samenwerking tussen Chinese en Nederlandse partners te stimuleren.

Feestelijke start van Dutch-Sino Agri-Horticultural Cooperation Forum 

ICBC is een van de sponsors en supporters van de dag. Li Feng, General Manager ICBC (Europe) Amsterdam Branch, introduceerde de marktpositie van de bank in China en haar relaties met tuinbouwinvesteringen. ICBC heeft de internationale samenwerking op het gebied van verantwoord bankieren en groene obligaties ondersteund. Het is de grootste bank van China, actief in sectoren als de tuinbouwsector, kassenbouw, zaden en biotechnologie. De bank ondersteunt Nederlandse bedrijven die de Chinese markt betreden. De bank volgt het eenjarige Chinese regeringsplan voor tuinbouw en stimuleert investeringen in groene energie, modernisering, energievernieuwing, digitale tuinbouw, big data-analyse en IA. Een ander opmerkelijk wapenfeit is dat de RMB steeds internationaler wordt, waardoor directe internationale transacties in de munt mogelijk worden.

Li Feng, General Manager ICBC (Europe) Amsterdam Branch

Annette Wijering is directeur bij de afdeling Internationale Handel van de Nederlandse overheid. China is een van de grootste markten buiten de EU voor Nederlandse exportbedrijven. Om een schatting te maken van de omvang van de Nederlands-Chinese samenwerking: het departement werkt actief samen met meer dan 1.300 Nederlandse bedrijven die momenteel in China actief zijn en ondersteunt nog eens 2.000 bedrijven met informatie en begeleiding. Voedselkwaliteit en voedselzekerheid zijn wereldwijd belangrijke gebieden waarop Nederlandse bedrijven zich kunnen onderscheiden. China is echter geen gemakkelijke markt voor Nederlandse ondernemers, omdat ze te maken hebben met andere rechtssystemen en een andere IE-markt.

Annette Wijering (L), directeur bij de afdeling Internationale Handel van de Nederlandse regering en Wil Bekkering, directeur van Aeres Hogeschool.

Het programma verschoof naar meer tuinbouw-tech ontwikkelingen zowel in China als internationaal.

Martin van Gogh is Divisiedirecteur bij Batenburg Groep, het moederbedrijf van Hoogendoorn Growth Management, dat in China actief is via een in 2014 gelanceerd kantoor in Beijing.

Martin van Gogh (L), Divisiedirecteur bij Batenburg Groep en Marco Homburg, Senior Vice President bij ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch.

'Het voeden en vergroenen van de wereld' is een van de slogans van het bedrijf. Ze zien de voedselvoorziening van megasteden als een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw, die nog wordt versterkt door klimaatverandering, gebrek aan water, energie, de noodzaak van een circulaire economie en wereldwijde geopolitieke onrust. Investeerders en overheden wereldwijd zijn op zoek naar lokale voedselteelt, veilig voedsel en het bieden van voedselzekerheid, waarvoor lokale kassen een oplossing zouden kunnen zijn. China is een grote potentiële markt voor de Group, die gespecialiseerd is in datagestuurde teelt en autonome teelt. Hierbij worden hoge opbrengsten en constante teeltniveaus behaald. De datagestuurde teeltmethoden van het bedrijf maken het mogelijk om te garanderen dat in China gebouwde kassen vergelijkbare opbrengsten zullen opleveren als kassen in Europa

Aeres Hogeschool is een Nederlandse vakschool die gespecialiseerd is in tuinbouwonderwijs en -trainingen. Wil Bekkering is directeur van de school. Zij legt uit dat de sector behoefte heeft aan goed opgeleide en getrainde mensen en onderzoekers, onder meer op het gebied van groene kennis in stedelijke gebieden, voeding, natuur en duurzaamheid. De school staat open voor samenwerking met Chinese collega's.

Dirk Aleven, CEO bij Food Ventures

De dag werd afgesloten met een toespraak van Dirk Aleven, CEO van Food Ventures. Food Ventures teelt lokaal groenten, met Nederlandse expertise. Het bedrijf is wereldwijd actief. Zo heeft het een actieve kas in de buitenwijken van Shanghai. Voedselveiligheid en -zekerheid zijn enorme uitdagingen waar de wereld voor staat met haar groeiende bevolking en beperkte natuurlijke hulpbronnen. Mensen zullen hun eetpatroon moeten veranderen, minder vlees eten en meer groen, dat op duurzame wijze wordt geproduceerd. Dit betekent onder meer de teelt van AGF in kassen in de buurt van steden, waardoor 90% minder water hoeft te worden geproduceerd, biologische bescherming wordt geboden en de voedselkilometers worden beperkt. De Nederlandse tuinbouwsector is sterk. Dit komt doordat Nederland een hyperconcurrerende markt voor AGF is, waarin de telers een van de hoogste productiviteitsniveaus ter wereld hebben bereikt, maar de laagste marges behalen. Het is echter niet voldoende om Nederlandse teelttechnologie te kopiëren naar andere markten. Deze markten worden namelijk geconfronteerd met andere uitdagingen, zoals de ontwikkeling van de volledige aanvoerketen, van de ontwikkeling van de kas tot het onderhoud en het vinden van de juiste afnemers en retailkanalen.

Gasten Robin van Keeken, Business Development Manager bij Buren N.V. en Gert Dral, China Advisor bij Dutch Greenhouse Delta.

Het bedrijf verhuurt kassen van investeerders die wel eigenaar willen zijn van de gebouwen, maar de faciliteiten niet willen runnen. Het bedrijf neemt het volledige exploitatierisico op zich door eigen kapitaal en mensen in te brengen en lokale inkomsten te genereren door aan lokale markten te leveren. Momenteel exploiteert het een kas van 17,5 hectare in het stadscentrum van Shanghai met een nieuw gelanceerd lokaal merk VitaBite, dat de Nederlands-Chinese samenwerking viert en binnen 24 uur na de oogst beschikbaar is voor de consument. Dirk sloot de dag af met de opmerking dat volgens zijn ervaring genoeg  getalenteerde, goed opgeleide en enthousiaste mensen voor de tuinbouwsector beschikbaar zijn in China. Een zeer bemoedigende opmerking, gezien de toekomstige uitdagingen die deze sector zowel in China als daarbuiten te wachten staan.

Xiaojia Xu, oprichter HollandChina Consulting, en Martin van Gogh, divisiedirecteur bij Batenburg Groep 

Karin Seuf, Horizon Nederland, Rutger Lommerse, GreenPort Nederland en Floriske Deutman Managing Director bij Dutch Sino Business Promotions en mede-gastheer van de dag.

ChenLei Wu, ICBC, Queenie Li, AKD, Xiongwei (Tony) Cai, ICBC en Peter Dong, ICBC

De ingang tot de Chinese Bamboetuin, China's nationale paviljoen op de Floriade Expo 2022

China's nationale paviljoen in de Bamboetuin

Voor meer informatie:
www.dutchhorticultureinchina.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven