bijeenkomst 10 mei

Oprichting Greenport Noord een feit: "Mijlpaal voor noordelijke tuinbouw"

Met de officiële oprichting van de Greenport Noord beleeft de tuinbouwsector van Noord-Nederland op 10 mei 2022 een mijlpaal. Voor het eerst krijgt de sector in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe een eigen regionale netwerkorganisatie. Tijdens de Kick-off worden de aanleiding voor de Greenport Noord toegelicht en de resultaten van een enquête onder noordelijke telers gedeeld.

De afgelopen maanden heeft een kleine initiatiefgroep hard gewerkt om deze stap mogelijk te maken. Telers namen het zelf initiatief, benadrukten Inge Bergsma-de Vries en Cees Ruhé eind vorig jaar al. Mede dankzij de inspanningen van de initiatiefgroep hebben zich inmiddels 95 bedrijven en organisaties uit de noordelijke tuinbouwketen aangesloten.


Telers namen zelf het initiatief bij het opzetten van Greenport Noord. Hier op de foto Tom van Winden die een presentatie geeft aan een groep op energiegebied samenwerkende telers in Erica. Van daaruit is ook het balletje voor het ontstaan van Greenport Noord gaan rollen

Met dit samenwerkingsverband krijgt de tuinbouw in de drie noordelijke provincies een krachtige netwerkorganisatie. Naast ondernemers in de glastuinbouw, bollenteelt, fruit en boomteelt zijn regionale overheden en partijen uit de agribusiness, het groene onderwijs en kennisinstellingen aangesloten. De partners werken vanuit één agenda samen aan zaken als de energietransitie, een beter vestigingsklimaat, huisvesting van arbeidsmigranten, ruimtelijke ordening, innovatieprojecten en het faciliteren van ondernemers bij verduurzaming.

Namens de initiatiefgroep licht Inge Bergsma-De Vries (komkommerteler in Erica) toe: “De tuinbouw is in Nederland groot geworden door samenwerking. We zien in andere gebieden dat een Greenport daar tegenwoordig enorm bij helpt. Anderzijds merken we in het Noorden dat het ontbreken van een goed netwerk ons parten speelt omdat we niet goed kunnen laten zien welk potentieel we in huis hebben. Terwijl het Noorden genoeg mooie, gezonde tuinbouwbedrijven telt met jonge ondernemers aan het stuur die hier nog vele kansen willen verzilveren.”

Met de Greenportstatus krijgt de tuinbouw in het Noorden één aanspreekpunt. De eerste stap is de oprichting van een bestuur en het aantrekken van een programmamanager. De initiatiefnemers roepen iedereen uit de Noordelijke tuinbouwketen op om zich ook aan te sluiten.

Met de oprichting van Greenport Noord ontstaat de achtste Greenport van Nederland. Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Greenports Nederland én Glastuinbouw Nederland onderschrijft het grote belang van samenwerking: “Niet alleen tussen ondernemers in de noordelijke regio’s onderling, maar vooral met overheden, onderwijs en onderzoek. Een greenport is daar het uitgelezen instrument voor. Dat hebben greenports in andere delen van het land de afgelopen jaren al aangetoond, onder meer op het thema Energie. Ik wens alle betrokken partijen veel wijsheid en daadkracht toe om ook van greenport Noord een succes te maken.”

Enquête
Via een enquête zijn de telers en andere partners gevraagd naar welke thema’s zij belangrijk vinden en aan wat voor projecten zij willen deelnemen. Aan telers werd ook de vraag gesteld welke toekomstplannen zij voor hun bedrijf hebben.

De startbijeenkomst van Greenport Noord vindt plaats op 10 mei a.s. in het gebouw van bloemenveiling FloraHolland in Eelde. De bijeenkomst start om 14.00 uur. Sprekers zijn Adri Bom-Lemstra (voorzitter Greenports Nederland en Glastuinbouw Nederland) en Gedeputeerde Henk Jumelet van provincie Drenthe. Tijdens de kick-off wordt een video vertoond over de kracht van de Noordelijke tuinbouw en worden de enquêteresultaten in een visuele presentatie gedeeld met de aanwezigen. De kick-off wordt afgesloten met een netwerkborrel. "Met recht de eerste netwerkbijeenkomst voor de tuinbouw in Noord-Nederland", besluit Inge.

Voor meer informatie:
Greenport Noord
info@greenportnoord.nl  
www.greenportnoord.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.