Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Vlaanderen zegt extra liquiditeitssteun toe, Duitsland overstag voor gasboring

Vlaanderen gaat in totaal 8,3 miljoen euro inzetten om de land- en tuinbouw financieel te ondersteunen in de ontstane crisis. Dat werd gisteren bekend. Dit en meer in deze nieuwe crisisupdate. 

Vlaanderen maakt gebruik van de geboden Europese mogelijkheid om geld te gebruiken uit een met 500 miljoen euro gevulde pot. Vlaanderen maakt aanspraak op 2,77 miljoen euro en het heeft er alle schijn van dat Vlaanderen die miljoenen gaat aangrijpen. Sterker nog, Vlaanderen vult het bedrag met eigen middelen aan tot 8,31 miljoen euro, zo kondigde landbouwminister Hilde Crevits gisteren aan in het Vlaams parlement. In gesprek met de sector gaat nu gekeken worden waar de miljoenen het hardst nodig zijn. Het ligt in lijn der verwachting dat ook een deel naar de glastuinbouw gaat. 

"Het is een heel welkome beslissing van Vlaanderen en Vlaams minister Hilde Crevits om de liquiditeitskloof op land- en tuinbouwbedrijven te overbruggen", reageert Vanessa Saenen, woordvoerder Boerenbond. "Daarbij hoort de focus te liggen op bedrijven die de zware gas- of veevoederfactuur moeten dragen en die recent hebben geïnvesteerd. Indien die steun ontoereikend is, zijn er ook nog mogelijkheden in het kader van het tijdelijke staatssteunkader Oekraïne.” Ondertussen loopt nog altijd de VLAIO-overbruggingslening, ook voor de landbouw, stipt Boerenbond aan in het begeleidende bericht

De gasprijs blijft de sector nauw in de gaten houden. Gisteren sloot op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, de gascontractprijs voor mei 2022 af op 94,231 euro per megawattuur. Vanochtend tussen 9 en 10 uur lag de daggasprijs daar nog weer 1 euro boven. Voor winter 2022 moest gisteren bijna evenveel als voor mei 2022 betaald worden: de TTF-prijs sloot hier af op 92,71 euro per megawattuur.


De gasprijs voor een winter 2022 op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 20 april. Klik hier voor de actuele gasprijzen.

De prijzen voor na 2022 stijgen ondertussen. Zomer 2023 sloot gisteren af op 76,93 euro, winter 2023 op 75.279 euro per megawattuur. 


De gasprijs voor een winter 2023 op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 20 april. Klik hier voor de actuele gasprijzen.

In Nederland is het, na het aanbod vanuit de glastuinbouw van gisteren, wachten op het eind april/begin mei aangekondigde maatregelenpakket vanuit het kabinet. De landen om Nederland heen zitten ondertussen ook niet stil, getuige bovenstaand besluit in Vlaanderen maar ook Duitse besluiten. De oosterburen gaan de Russische olie-import afbouwen dit jaar, zo werd gisteren bekend. Eind van dit jaar moet de import van olie, waarbij Duitsland voor 25% van Rusland afhankelijk is, op 0 staan. Over gas werd door minister van Buitenlandse Zaken Baerbock niets gezegd, schrijft de NOS

Over aardgas boren werd iets besloten in Duitsland gisteren. De minister van Economische Zaken van de deelstaat Nedersaksen is overstag gegaan voor het boren naar gas in de Waddenzee, meldt de NOS. "We kunnen het niet maken aan Nederland meer gas te vragen, en zelf blijven weigeren om eigen gas te winnen", zegt Bernd Althusmann, minister van economische zaken van de deelstaat Nedersaksen. Eind 2024 zou het eerste gas naar boven moeten komen, al zijn er lokaal de nodige protesten tegen gaswinning. 

Tot slot nog even een tweet, die in de glastuinbouw niet ongezien voorbij ging. GroenLinks-Kamerlid Bromet kreeg er op Twitter alleen al 730 reacties op. Bij onze sierteeltredactie kwam het idee op misschien even een bloemetje te sturen, als ludiek protest.