omzet 283 miljoen euro

FruitMasters bundelt krachten in 2021 en sluit het jaar goed af

Fruittelerscoöperatie FruitMasters heeft in het boekjaar 2021 een positief resultaat behaald. Dat werd bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehouden op 20 april. Ondanks de uitdagingen in de markt, zijn over het algemeen tevredenstellende prijsniveaus gerealiseerd en is de omzet gestegen naar 283 miljoen euro. Over het jaar 2021 is ruim 1,2 miljoen euro restitutie aan de leden uitgekeerd.Ook in 2021 waren de gevolgen van de coronapandemie voor de coöperatie nog steeds voelbaar en kreeg het te maken met enkele andere factoren zoals een zeer volatiele markt met bijbehorende kostenstijgingen. Ondanks dit heeft FruitMasters wederom goede prestaties behaald en bewezen een organisatie te zijn die flexibel en efficiënt opereert in tijden van extreme onzekerheid. Ook de succesvolle samenwerking en snelle integratie met Fruitveiling Zuid-Limburg is positief gebleken.

Samen sterker
Deze samenwerking is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van beide coöperaties en de Nederlandse fruitsector. Het draagt bij aan de ambitie van FruitMasters om verder te groeien. Mede door de samenwerking is het areaal aanzienlijk gegroeid de laatste 3 jaar. Door de samenvoeging is er een veelzijdig rassenpakket met een optimaal volume ontstaan, waarmee de continuïteit en beschikbaarheid voor partners kan worden gewaarborgd. Bovendien biedt deze samenwerking perspectief voor de telers in Zuid-Limburg en is een goede landelijke dekking vanuit alle teeltgebieden geborgd. De vestiging in Margraten blijft een belangrijke rol spelen als servicelocatie in het zuiden van Nederland en voor de Belgische grensstreek.De seizoenen van 2021
Na jaren die zich kenmerkten door droogte en hitte, was 2021 gematigder. Komend vanuit een tekort aan appels met goede resultaten, startte het voorjaar met een aanhoudende koude periode tijdens de bloei. Deze periode heeft voor een late oogst gezorgd. Ook was er druk op het volume van het hardfruit op te merken en zijn er minder peren geoogst ten opzichte van 2020. Het seizoen voor zachtfruit en houtig kleinfruit was uitdagender dan voorgaande jaren. De aanhoudende regenval in het zomerseizoen had invloed op de continuïteit en de producties van het fruit in heel Europa. De stijgende prijzen voor energie en grondstoffen zijn van invloed op de volledige keten. Ondanks deze uitdagingen zijn in het algemeen tevredenstellende prijsniveaus gerealiseerd en is een recordomzet behaald. 

Investeren in de toekomst
In 2021 zijn diverse operationele investeringen gedaan die bijdragen aan de continuïteit en het verhogen van capaciteit en efficiency. Zo is in het voorjaar een nieuwe sorteermachine voor blauwe bessen in gebruik genomen. Hiermee wordt voorzien in de stijgende vraag naar blauwe bessen. In de koelhuizen is geïnvesteerd in een nieuw besturingssysteem om duurzamer te koelen. Daarnaast zijn er meerdere optimalisaties gedaan aan de logistiek rondom de verpaklijnen om de efficiëntie te verhogen. Als aanvulling op de vrije rassen, zijn stappen gezet in de verdere uitrol van conceptrassen als Tessa® en Morgana®. Binnen het zachtfruitportfolio zijn tevens smaakvolle en kwalitatieve nieuwe rassen geïntroduceerd. Ook in het nieuwe jaar ligt de focus op investeren in het marktgerichte rassenportfolio.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven