"Franse retail en horeca moeten AGF-prijzen dringend verhogen"

De Franse bedrijven die kant-en-klare AGF-producten bereiden, verenigd in het Syndicat des fabricants de produits Végétaux Frais Prêts à l'Emploi, het Franse Syndicaat van de fabrikanten van verse kant-en-klare plantaardige producten (SVFPE), waarschuwen hun supermarkt- en restaurantklanten voor de ernstige problemen waarmee de sector te kampen heeft als gevolg van de algehele, duizelingwekkende stijging van de teeltkosten.

De oorlog in Oekraïne heeft de prijsstijging voor alle kosten, zowel de teeltkosten als de verwerkingskosten, nog verder versterkt. Daarnaast vormt het toenemend aantal onvoorspelbare weersomstandigheden en de daaraan verbonden risico's een bedreiging voor de duurzaamheid van het Franse teeltproces. Sommige professionals zouden hierdoor wel eens kunnen besluiten om te stoppen met het telen van hun gewassen. Het aantal Franse telers is dan ook al met 10% gedaald en het areaal voor deze sector is tussen 2019 en 2020 met 4,5% afgenomen.

Als de prijzen zich niet heel snel positief ontwikkelen, zal een aantal van de overgebleven Franse telers de komende maanden grote problemen ondervinden met betrekking tot het bewaren van hun economisch evenwicht en zullen andere telers zich genoodzaakt voelen volledig met hun activiteiten te stoppen. Het is de verantwoordelijkheid van de verwerkers (binnen het SVFPE), de supermarkteigenaren en de restauranthouders om de diversiteit van de Franse telers van AGF-producten te ondersteunen en te stimuleren en op die manier bij te dragen tot het vergroten van de veerkracht van de Franse voedingssector.

In overeenstemming met het Handvest dat op 31 maart onder auspiciën van de Franse regering is ondertekend, vraagt de SVFPE aan supermarkt- en restauranteigenaren om het volgende:

  • Positief reageren op het verzoek van bedrijven om de indexeringsclausules te activeren, ongeacht hun vervaldatum
  • Positief reageren op het verzoek van bedrijven om de onderhandelingen te heropenen, ook wanneer niet aan de criteria voor automatische herziening en heronderhandelings-clausules is voldaan
  • Rekening houden met verzoeken om kostenstijgingen voor huismerken en producten bestemd voor commerciële en collectieve catering

Tweede rampzalige inflatiegolf voor de sector
Gezien de huidige inflatie die gekenmerkt wordt door een stijging van de teeltkosten (gewasbescherming, energie, verpakking, transport), de arbeidskosten en de problemen in verband met het tekort aan arbeidskrachten hebben de Franse telers al eind 2021 alle spelers binnen de keten verzocht om hun werk te herwaarderen, zodat ze verzekerd waren van inkomen en het feit dat ze hun bedrijf konden voortzetten. Als gevolg van het conflict in Oekraïne komt de sector momenteel in een tweede, hevige inflatiegolf terecht, waarbij de prijzen voor alle componenten van de teeltkosten, zowel de teeltkosten als de verwerkingskosten, de pan uit rijzen. Deze extra kosten baren, samen met het toenemend aantal weersrisico's, de telers grote zorgen.

Voor meer informatie: 
syndicat/svfpe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven