Reichenau Gemüse start nieuw seizoen:

"Coöperatieve verkoop zal zich in crisistijden bewijzen"

Ook het tweede jaar van de pandemie bracht uitdagingen voor de groententelers uit Reichenau met zich mee. Bio-groenten bewezen zich als een lokaal powerfood en als relevant voor de omzet van Reichenau-Gemüse. De prijsstijgingen op de energiemarkt, de verpakkings- en grondstoffenmarkt waren al merkbaar.

De groententelers uit Reichenau werden ook in het tweede jaar van de pandemie geconfronteerd met de daaruit voortvloeiende uitdagingen. De hygiënemaatregelen bij de bedrijven en met betrekking tot het inreizen van seizoensarbeiders uit het buitenland waren al gestandaardiseerd. Met een duidelijk hogere testfrequentie bij de bedrijven vanwege de nieuwe virusvarianten, stijgen de personeels- en teeltkosten nu echter opnieuw.

Als gevolg van het weer, vooral in het voorjaar dat in 2021 buitengewoon koud en ook eerder donker en nat was, liep de groei van de planten tot twee weken vertraging op. De telers in Reichenau kregen echter niet te maken met ernstig oogstverlies vanwege het koele en regenachtige weer. Dit komt doordat een groot deel van de producten in bedekte teelt onder glas geteeld wordt, en zo de gebruikelijke leveringszekerheid gegarandeerd kon worden.

De structuurverandering is ook te zien in de coöperatie van de groententelers uit Reichenau: in 2021 hebben meerdere leden vanwege hun leeftijd hun bedrijf opgeheven, ook omdat er binnen de familie geen opvolger gevonden kon worden. De vrijgekomen arealen werden door andere landbouwbedrijven overgenomen die bereid waren te investeren. Het aantal actieve leden is gedaald naar momenteel vijftig bedrijven.

Nieuwe producten in het assortiment van de telers uit Reichenau
Ondanks de moeilijke algemene omstandigheden hebben de telers uit Reichenau zich in 2021 ook op nieuwe producten geconcentreerd. Aubergine hoort al sinds vele jaren tot het standaardassortiment, maar nu is daar de dunnere en langwerpige Japanse aubergine bijgekomen. Ook met de teelt van de mooie Graffiti-aubergine werden de eerste ervaringen verzameld. Met citroengras van het eiland, verse gember en aardpeer, kon het exotische bio-assortiment uitgebreid worden. De consument kon zich in het bijzonder verheugen op de nieuwe snackkomkommers, die een ideale gezonde snack voor tussendoor zijn.

Eerste teeltjaar in de bio-kas van tuindersnederzetting Singen/Beuren succesvol van start gegaan
Na voltooiing van de bouwwerkzaamheden kon begin 2021 de teelt in de bio-kas van tuindersnederzetting Singen/Beuren van start gaan. Op 4 hectare werden vruchtgroenten in Bioland-kwaliteit geteeld, die voornamelijk bij gespecialiseerde biologische winkels voor de consumenten verkrijgbaar zijn. Daarmee steeg het aandeel biologische producten vergeleken bij het voorgaande jaar van 4 miljoen kilogram naar meer dan 5 miljoen kilogram.

Na voltooiing van de bouwwerkzaamheden zou begin 2021 met de productie in de biologische kas van de tuinderskolonie Singen/Beuren kunnen worden begonnen. Op 4 ha werden groenten van biologische kwaliteit geteeld, die hoofdzakelijk in gespecialiseerde biologische winkels aan de consument worden aangeboden. Dit betekent dat het aandeel van biologische producten is gestegen van 4 miljoen kilogram in het voorgaande jaar tot meer dan 5 miljoen kilogram.

Bio-groenten doen Reichenau-Gemüse goed
De start van de teelt in de bio-kas was ook te zien in de omzet: deze lag in het voorgaande jaar nog op 36,08 miljoen euro, maar voor het jaar 2021 kon de coöperatie een omzetstijging van 14,63% naar 41,4 miljoen euro melden. Daarmee kwam het aandeel van de bio-producten aan de totale omzet in 2021 uit op bijna 50%.

Vooruitzichten met het oog op de huidige veranderingen
Tegen het eind van 2021 waren prijsverhogingen op de energiemarkt, de verpakkings- en grondstoffenmarkt, evenals in de logistiek al merkbaar. Door de oorlog in Oekraïne wordt de groententeelt op het eiland Reichenau met grote uitdagingen met enorme gevolgen geconfronteerd. Prijsontwikkelingen bij bemestingsmiddelen, maar ook verstoorde leveringsketens en bovendien steeds hogere transportkosten, vormen slechts een deel van deze uitdagingen en brengen afzonderlijke bedrijven naar de grens van wat zij aankunnen.  De coöperatieve verkoop zal zich echter ook in crisistijden bewijzen en eraan bijdragen dat de bevolking in Zuid-Duitsland ook in de toekomst op betrouwbare wijze van verse groenten uit Reichenau kan worden voorzien.

Voor meer informatie:
Reichenau-Gemüse eG
Marktstraße 1
D-78479 Insel Reichenau, Duitsland
Tel: +49 (0)7534 92000
info@reichenaugemuese.de 
www.reichenaugemuese.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven