Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CDA-fractie tegen plan van eigen Wetenschappelijk Instituut voor minimumleeftijd fastfood

De CDA-fractie is tegen een plan van het eigen wetenschappelijke instituut om een minimumleeftijd in te stellen voor het kopen van fastfood. CDA-Kamerlid Anne Kuik zegt op Twitter dat het Instituut van de partij een belangrijk rapport over gezond leven heeft geschreven, maar dat een verbod voor kinderen te ver gaat.

Een verbod op reclame voor ongezond eten, nieuwe afspraken over een gezond voedselaanbod en prijsverhoging van ongezond eten en drinken. Deze en andere voorstellen doet het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA (WI) in het gepubliceerde rapport 'Gezond leven. De zorg voor het lichaam als gemeenschappelijk goed'.

Het wetenschappelijk instituut stelt dat kinderen al op heel jonge leeftijd gewend aan ongezond eten en drinken. Gerard Adelaar, auteur van het rapport: "Correctie daarop is geen betutteling. Juist het huidige aanbod betuttelt. Mensen zijn zich daarvan vaak niet bewust. Een stevige correctie vanuit samenleving en overheden is nodig."

Het rapport bevat een reeks van voorstellen vanuit christendemocratisch perspectief om de markt te corrigeren en een gezond leven gemeenschappelijk goed te maken. Dat begint bij de vorming van een goede voedselcultuur vanuit de samenleving zelf. Maar ook overheden hebben hun verantwoordelijkheid te nemen. Zij moeten het aanbod van fastfood beperken, marketing voor ongezond eten verbieden, afspraken in gang zetten over gezond voedselaanbod, en de markt corrigeren door ongezond voedsel duurder te maken en gezond voedsel goedkoper, zo wordt in het rapport gesteld.

CDA-Kamerlid Kuik laat op twitter weten dat er goede voorstellen in het rapport staan, zoals het aanpakken van reclames voor ongezond eten of meer ruimte voor gemeenten om fastfoodketens te reguleren. Het plan voor een minimumleeftijd gaat wat betreft de CDA-fractie echter te ver. "Als het probleem bij de fastfoodbedrijven ligt, moeten we daar de oplossing zoeken. En niet bij de jeugd", zo schrijft ze.

Bron: CDA

Publicatiedatum: