Straits Agriculture: "Jonge telers banen de weg voor nieuwe tuinbouwtechnologie"

Volgens Shina Teo van het in Singapore gevestigde Aeroponics teeltbedrijf Straits Agriculture, moeten meerlagentelers strategisch plannen wat ze telen en hierbij rekening houden met hoe snel de vraag kan veranderen. "We doen marktonderzoek, zodat we de klanten kunnen laten vertellen welke groenten ze graag willen. Op die manier kunnen we onze werkzaamheden beter afstemmen."

De onderneming zelf is ook begonnen, nadat er niet werd voldaan aan de wensen van de oprichter. Shina's broer Leonard richtte het teeltbedrijf op, omdat hij zijn eigen groenten wilde kweken. Hij was namelijk gefrustreerd over het ondermaatse aanbod dat hij op de markt zag.

Shina en Leonard Teo

Na intensief onderzoek ontdekte hij de Aeroponics technologie en besloot hij gebruik te maken van kweektorens. Het familiebedrijf was klaar om van start te gaan. Hun moeder, Eileen, is ook betrokken. Zij doet zowel de boekhouding als de teelt. Iedereen helpt mee om het teeltbedrijf te runnen.

Kas op parkeerplaats
De 10 kweektorens van Straits Agriculture zijn geplaatst in een kas die zich bevindt op een perceel grond dat gedeeld wordt. Het teeltbedrijf is overdekt met een paar lagen netten om plagen buiten te houden. Tegelijkertijd is het teeltbedrijf bezig uit te breiden naar een grotere kas. Deze staat momenteel al op een dak en bevat 54 extra kweektorens.

Het doel is om de bedrijfskosten laag te houden. "Al onze systemen zijn geautomatiseerd. Er zijn dus niet echt mensen nodig om ze elke dag handmatig te verzorgen," zegt ze.

Dankzij het aeroponicsysteem kan Straits Agriculture veel water besparen. Dit helpt om de kosten te drukken. Volgens Shina is het cruciaal om slim met water om te gaan, omdat de kosten van grondstoffen stijgen. Ook andere zaken worden steeds duurder, zoals meststoffen. "De hoogste kosten voor ons zijn inderdaad de voedingsstoffen. Dat komt omdat we deze moeten importeren."

Teelt van nieuwe voedingsmiddelen
Gemiddeld teelt Straits Agriculture elke maand zo'n 24 kilo aan gewassen. Ondanks het feit dat ze bij het telen de vraag van de markt voorop stellen, telen ze vooral vooral Aziatische groentesoorten, zoals paksoi en Chinese kook. "Dat zijn de soorten groenten die onze klanten het liefst eten."

Mensen zijn niet alleen geïnteresseerd in de groenten, maar ook in de manier waarop Straits ze verbouwt. Shina zegt dat hun huisbaas veel evenementen organiseert die veel mensen naar het gebied brengen. Bij het zien van de kassen, zijn ze onder de indruk van de moderniteit van het telen in de torens. "Ze hadden niet verwacht dat zoiets in Singapore zou bestaan."

Shina is erg gefocust op het teeltbedrijf op het dak. Daarnaast spant ze zich ook in om mensen te leren over tuinbouw en hoe stedelijke teeltbedrijven kunnen bijdragen aan voedselzekerheid. "We willen hen helpen om zelf systemen op te zetten."

"Er moet aan onze kant nog veel R&D gebeuren om ervoor te zorgen dat onze teeltsystemen binnenshuis werken. We zijn nog vrij klein, omdat we onszelf volledig financieren. Maar in de nabije toekomst gaan we misschien verder R&D onderzoeken als een aparte bedrijfstak."

Voor meer informatie:
Shina Teo, mede-oprichter
Straits Agriculture
straits_agriculture@outlook.com 
www.straitsagriculture.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven