Kasproject van 500 hectare aangekondigd voorafgaand aan tuinbouwbeurs Kazachstan

Deze week vindt de show 'Greenhouses. Vegetable cultivation. Irrigation. Flowers Almaty' plaats in Almati, Kazachstan. De beurs, georganiseerd door Greenhouses Association of Kazakhstan ATK, verwelkomt vele internationale leveranciers die geïnteresseerd zijn in het helpen van de ontwikkeling van de tuinbouwsector in Kazakhstan en regio. Onder hen ook Nederlandse bedrijven. Er gebeurt veel in de regio.

Maandag nog had de eerste minister van Kazachstan, Alikhan Smailov, een ontmoeting met Alexander Rudakov, president van de grote Russische teler Eco-Kultura. De zakenman presenteerde een project voor de bouw van een kassencomplex met een oppervlakte van 500 hectare in de regio Turkistan, gelegen in het zuiden van Kazachstan. Het investeringsproject zou zorgen voor 8.000 nieuwe banen. De geplande uitvoeringsperiode is 5 jaar.

Volgens de regeringsleider gaat het om een uniek project in de GOS-ruimte. "Het agro-industrieel complex is voor ons altijd de belangrijkste industrie geweest. Er liggen veel ontwikkelingsmogelijkheden, wanneer er wordt gekeken naar de stijgende prijzen en vraag naar AGF. De uitvoering van een dergelijk groot project is voor ons van groot belang," aldus Alikhan Smailov.Kassencluster
Hierbij moet worden opgemerkt dat de agro-industriële holding Eco-Kultura actief is sinds 2012. De belangrijkste activiteit van het bedrijf is de groenteteelt in kassen waarbij het hele jaar door wordt geteeld. Tot de Holding behoren operationele kassencomplexen in verschillende regio's van Rusland.

"Zuid-Kazachstan is een uitstekende plek. Dit komt zowel door de klimaatomstandigheden, als door de beschikbaarheid van arbeidskrachten. Het was niet toevallig dat we voor de uitvoering van dit project hebben gelet op de regio van Turkistan. Er zijn goede weersomstandigheden, zodat je er veilig de winter kunt doorkomen in foliekassen. Het wordt een kassencluster op 500 hectare. We zullen niet alleen groenten, maar ook fruit en zachtfruit telen," liet Rudakov weten.

Agronomische ondersteuning
De directeur van het tuinbouwbedrijf heeft ook aangegeven dat hij van plan is de plaatselijke telers agronomische steun te verlenen voor een groter synergetisch effect. Ook zal hij een opleidingscentrum oprichten voor de scholing van het betrokken personeel. Na de bijeenkomst werden de partijen het eens over een grondige studie betreft de kwesties die verband houden met de terbeschikkingstelling van de technische infrastructuur, investeringssubsidies en projectfinanciering.

Foto's en informatie van primeminister.kz


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven