"Data Kas Prestatie Monitor tot leven gebracht"

Datagedreven telen wordt met de dag belangrijker. Rick Gitzels van TNO presenteerde tijdens de recente editie van Future Trends and Innovations de eerste bevindingen van het project met de Kas Prestatie Monitor, waarin TNO samenwerkt met kassenbouwer Dalsem en 30MHz. Die laatste partij deelt er in dit bericht meer over. 

De Kas Prestatie Monitor
De doelstelling van het innovatieprogramma van Hortivation is glashelder: de leidende positie van Nederland in de wereld op het gebied van glastuinbouw verstevigen. Binnen de samenwerking is – als eerste functionaliteit – de Kas Prestatie Monitor (KPM) ontwikkeld. Door een slimme koppeling van data van verschillende partijen ontstaat een nauwkeurig en betrouwbaar beeld van vrijwel alles wat er in en rond de kas gebeurt.


 
Data bij elkaar brengen
Rick Gitzels houdt zich namens TNO bezig met deze ontwikkeling: “Net als bij het telen speelt data ook bij het bouwen van kassen een steeds belangrijkere rol. TNO en Hortivation brengen data van kassenbouwers, telers en toeleveranciers bij elkaar. Dat gebeurt in de zogenaamde Hortivation Hub, een soort datarotonde waar partijen met toestemming data kunnen opvragen en toevoegen. Zo kunnen partijen snel en slim met elkaar samenwerken.”
 
Gebruiksvriendelijke presentatie
Kassenbouwers voeden deze hub met tal van gegevens over de kas in het Kas Informatie Systeem, kortweg KIS. Toeleveranciers voegen daar informatie aan toe. De teler krijgt via de hub toegang tot de informatie in het KIS-systeem en kan daar zijn eigen data aan toevoegen, zoals de planttemperatuur, licht en luchtvochtigheid.

“Met 30MHz hebben we geholpen om die data tot leven te brengen, inzichtelijk te maken. Dankzij het 30MHz dashboard kan al die data op verschillende manieren worden gecombineerd en op een gebruiksvriendelijk manier worden gepresenteerd”, aldus Timo Spruijt van 30MHz.

Goede eerste stap
De presentatie van Gitzels van TNO tijdens Future Trends and Innovations was een goede eerste stap. “De Kas Prestatie Monitor werd als inspirerend ervaren. De reacties waren positief, vooral ook omdat dit heel dicht op de werkelijkheid zit. We zetten de volgende stap in de ontwikkeling door op korte termijn pilots te gaan draaien.” aldus Timo.

Voor meer informatie:
30Mhz
contact@30mhz.com 
www.30mhz.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven