Aardbeien op verstelbare goten tot 3 rijen hoog in Italië

"Vanuit veel Italiaanse teeltgebieden komt de vraag op gang naar oplossingen voor de substraatteelt van aardbeien. De onzekere huidige situatie houdt de investeringen evenwel nog wat tegen. Binnenkort beginnen we met de installatie van ongeveer 7 hectare substraatteelt, het merendeel met twee rijen goten, in de centraal-zuidelijke regio's, zoals Basilicata, Calabrië, Marche en Sardinië", zegt Rocco Carrera, productiemanager van Combimetal Carrera, een bedrijf gespecialiseerd in de fabricage van staalconstructies, met name kassen.

Teelfaciliteit van Combimetal in aanbouw

"We gebruiken goten van plaatstaal met een dikte van 0,7 mm. Ze zijn behandeld met specifieke verven die bestand zijn tegen de stoffen in gewasbeschermingsmiddelen, roest en thermische transmissie."

"De goten, gemonteerd op in hoogte verstelbare gegalvaniseerde stalen beugels (zie foto), dragen gemakkelijk het gewicht van het substraat en het gewas. Dankzij een nieuwe transporteerbare machine kunnen we op het perceel zelf profileren, om voegen en stilstaand water te voorkomen. Het is de beste oplossing om goten tot 40 meter lang te maken, dus zo lang als een kas. Daarnaast is ons systeem voorzien van centrale afvoeren tussen de bogen om te voorkomen dat er water blijft stilstaan of dat het fruit nat wordt."

Profileermachine 

"Het is bekend dat substraatteelt met slechts één rij al veel voordelen biedt: een schonere teeltlocatie, hogere opbrengsten, uniforme planten en fruit, een beperkt gebruik van gewasbeschermings-middelen door de grotere beheersing van ziekten en plagen, een veel kleiner risico van schade aan het fruit en een groter gemak bij het plukken van de aardbeien."

Installatie van drierijige substraatteelt van Combimetal Carrera

"Meerdere rijen op ongeveer 50 cm van elkaar maken de resultaten nog interessanter. In een dubbelrijige aanplant op één hectare heeft een klant van ons ongeveer 186.000 zaailingen staan. De arbeidsbesparing wordt er op circa 40% geraamd in vergelijking met een traditionele structuur. Maar wie een derde rij overweegt, moet wel goed de blootstelling aan de zon van de betreffende plaats bestuderen."

Voor meer informatie:
Combimetal Carrera Srl
Via Lido 3
75025 Policoro (MT) - Italië
Tel: +39 (0)835 973481
combimetalcarrerasrl@gmail.com
combimetalcarrera.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven