Waarschuwing: "Zuiniger stoken beïnvloedt gewasactiviteit en opname water en voeding"

Door de sterk gestegen energieprijzen zien veel telers zich genoodzaakt om minder te belichten, de thermostaat iets omlaag te draaien en langer te schermen. Als de watergift en voeding daarop niet worden afgestemd, kan dat grote gevolgen hebben voor het gewas en de wortels, waarschuwt teeltadviseur Jos Beerens van Grodan op Glastuinbouw Waterproof. “Zuiniger stoken kan wenselijk zijn, maar heeft direct invloed op de gewasactiviteit. Let dan extra goed op de watergift, voeding en koude voeten.”

Teeltadviseur en specialist vruchtgroenten Jos merkt dat veel substraattelers minder energie in hun teelt stoppen, al dan niet in combinatie met minder belichten. Niet zelden wordt daarbij vergeten om ook de watergift aan te passen. Dat kan tot onbalans in het gewas leiden en doorwerken in de wortel- en vruchtontwikkeling.

Samenvattend raden de specialisten van Grodan telers aan om bij een aangepast stook-, scherm- en/of belichtingsregime uitdrukkelijk stil te staan bij de consequenties voor de gewasactiviteit en de wortelomgeving. "Relevante parameters om extra goed in de gaten te houden zijn de absolute waarden én het verloop van de EC, het watergehalte en de temperatuur in de mat, en het temperatuurverschil tussen de mat en de kaslucht rond de kop van het gewas. Pas de start- en stoptijden en de EC daarop aan. Actiever intern ventileren kan ook helpen om de verdamping te stimuleren en de wortelomgeving vlotter op temperatuur te krijgen.”

Lees hier het hele verhaal op Glastuinbouw Waterproof. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven