Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Werken met vaste gasprijzen nieuwe realiteit?

't Is wat, hè, met de glastuinbouw? Wie in de sector werkt, zal het steeds vaker horen de laatste tijd. Bij steeds meer mensen dringt het besef door dat het menens is. In Nederland, maar ook in onder meer België. Daar staat de sector er nét iets minder slecht voor, zo legt SBB Accountants & Adviseurs uit in een verhaal van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. In deze crisisupdate meer hierover en ook een nieuwe korte blik op de TTF-gasprijs, die weer iets aan het stijgen is.

Bart Baets, agro bedrijfs- en milieuadviseur bij SBB, geeft bij Vilt uitleg bij onderzoek naar de kritische kostprijs van energie in de tomatenteelt. Hij wijst op verschillen tussen de belichte en onbelichte teelt en verschillen tussen Nederland en België. “In tegenstelling tot Vlaanderen krijgen bedrijven er (in Nederland, red.) geen WKK-certificaten en lopen ze deze inkomsten mis. In Nederland ligt de gasprijs weliswaar wat lager, maar in het algemeen hebben tomatentelers het daar moeilijker.Lees hier het hele verhaal bij Vilt, waarin de adviseur de voorspelling doet dat er de komende jaren weleens veel meer met vaste gasprijzen gewerkt kan gaan worden, nu de tijd van stabiele, lage prijzen op de spotmarkt verleden tijd lijken. 


De contractprijs voor winter 2022 op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 13 april 2022. Klik hier voor de actuele gasprijzen.

Die gasprijs op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, is sinds maandag weer licht gaan stijgen, na een periode van een gestage daling. Voor een contract 'winter 2022' sloot de prijs gisteren af op 102,5 euro per megawattuur. Onder andere de vulplicht, waarmee de gasvoorraden voor komende winter op orde moeten worden gemaakt, maken dat de gasprijs hoogt blijft. 

De Nederlandse landbouwminister Staghouwer beantwoordde in de Tweede Kamer maar weer eens Kamervragen. Deze keer van Kamerlid Van der Plas van de BoerBurgerBeweging. Zij wilde weten of de minister zich realiseert dat de kostprijsverhoging voor voedselproductie bij boeren gecompenseerd moet worden en wat de gevolgen van minder kunstmestgebruik kunnen zijn. Daarop antwoordde de minister dat hij wil dat 'de lasten en risico's zoveel mogelijk door iedereen gezamenlijk worden gedragen, van de primaire producent tot en met de consument en alle schakels daartussen.' "De prijsstijgingen van grondstoffen en energie moeten in de hele keten worden verdeeld."

De minister gaat er 'vooralsnog' vanuit dat de gestegen kunstmestkosten, die slechts een deel van de productiekosten bedragen, de liquiditeit van boeren niet dusdanig negatief zal beïnvloeden dat de kunstmestaanwending niet meer voldoende is. De gestegen opbrengstprijzen moeten daarbij helpen, aldus de minister. Lees hier alle antwoorden van Staghouwer op de gestelde Kamervragen. 

Op Twitter een zogenaamd 'draadje' met felle kritiek op het Nederlands beleid door energie-expert Remco de Boer. "Al maanden kijken kabinet en parlement als een konijn in de koplampen. Het beleid tot nu toe is op z'n zachts gezegd naïef te noemen. Hard gezegd is het ronduit roekeloos", schrijft hij. Wie alle 26 tweets wil lezen, moet hier zijn. 

De foto van een kapotte kas in oorlogsgebied, gisteren ook op onze kanalen gepubliceerd, deed ook nog maar eens beseffen dat de oorlog nog volop gaande is in Oekraïne, met veel leed tot gevolg. Reden voor Johan Kruijthof om nog steeds goederen naar het oorlogsland te blijven sturen, zo vertelt de handelaar in landbouwmachines tegen RTV Rijnmond

De NOS bericht dat vorig jaar de daling van de CO2-uitstoot in Nederland is gestokt. Kolencentrales stootten in 2021 69 procent meer CO2. De belangrijkste oorzaak van de toegenomen uitstoot is de hoge aardgasprijs, waardoor steenkool nu weer aantrekkelijk is. Ook inzet van biomassa steeg flink in 2021.