Wegwerpmicrosensoren voor efficiënte plaagdetectie in kassen

"Onze telers willen graag meer gegevens gebruiken en integreren in hun besluitvorming, maar traditionele sensoren zijn vaak een probleem gebleken; ze kunnen duur zijn en kassen zijn niet altijd de beste omgevingen voor elektronica," legt Niki Bennett van OGVG Innovation, Adaptation & Plant Protection uit.

"De oplossing zou kunnen liggen in goedkope, wegwerpmicro-sensoren," zegt DArezoo Emadi, professor elektrotechniek en computer-techniek aan de Universiteit van Windsor en pionier op het gebied van de ontwikkeling van hoogwaardige sensortechnologie en elektronische reuksystemen.

Emadi's systeem detecteert vluchtige chemicaliën in de lucht om de aanwezigheid van verschillende plagen en plantenstressoren te detecteren lang voordat ze zichtbaar zijn voor het menselijk oog. Traditionele gewasbescherming is afhankelijk van mensen in de kas om planten visueel in de gaten te houden; nog meer geautomatiseerde systemen die momenteel beschikbaar zijn voor kassen zijn afhankelijk van vision-technologie, waardoor Emadi's elektronische neusbenadering 'zeer innovatief is', aldus Bennett.

"Normaal gesproken hebben telers ongeveer twee vochtigheids-, temperatuur- en lichtsensoren per ha kas; Emadi stelt honderden sensoren per ha voor, wat een groot verschil zou maken in de kwaliteit en kwantiteit van de gegevens die telers kunnen verzamelen. Door de nauwkeurigheid van gewasverkenning te verbeteren en de benodigde arbeid te verminderen, zou dit echt kunnen helpen om het hele beheer van plagen in de kas te automatiseren en telers in staat te stellen proactief te zijn in plaats van reactief met problemen om te gaan."

Plaagdetectie
OGVG heeft eerder samengewerkt met Emadi, het Ontario Ministerie van Landbouw, Voedsel en Plattelandszaken en Agriculture and Agri-Food Canada om specifieke vluchtige chemische verbindingen te identificeren die gerelateerd zijn aan de detectie van snuitkevers.

In het huidige onderzoek wordt de portfolio van vluchtige stoffen die het systeem kan detecteren uitgebreid, zodat het een breder scala aan plagen kan detecteren. Het leert ook ethyleenniveaus in de kas te detecteren, die van invloed zijn op de rijping, om te helpen bij betere teeltvoorspellingen.

"Dit is een leermoment, dus hoe meer vluchtige stoffen hij kan oppikken, hoe beter zijn voorspellingen zullen zijn," zegt ze. "Er is al belangstelling vanuit de sector voor de richting die dit opgaat en het boekt al eerste successen."

Het voltooide prototype werd begin 2022 in een kas geïnstalleerd voor bètatests om de technologie en de prestaties ervan te valideren. Het project zal naar verwachting in november van dit jaar worden afgerond.

Nauwkeuriger waarnemen
"Het scouten van plagen is repetitief en moeilijk voor mensen en dit soort innovatie zal het werk gemakkelijker en nauwkeuriger maken en telers sneller preventieve maatregelen laten nemen om de impact van plagen op hun gewassen te verminderen," voegt Doug Alexander toe, voorzitter van de Agricultural Adaptation Council die GCII uitvoert. "Het is mooi om te zien dat de eerste technologie van dit type wordt getest in de glastuinbouw van Ontario en ik ben er trots op dat GCII dit innovatieve onderzoek ondersteunt."

"Ontario's moderne tuinbouwbedrijven maken steeds meer gebruik van innovatieve technologie om hun activiteiten uit te voeren," zegt Lisa Thompson, minister van Landbouw, Voedsel en Plattelandszaken. "Projecten als dit, waarbij goedkope microsensoren worden gebruikt, zullen een innovatieve oplossing bieden voor kassen om kosteneffectieve alternatieven te implementeren voor het automatiseren van plaagbestrijding en de sector helpen concurrerender te zijn."

Dit project wordt ondersteund via het Greenhouse Competitiveness and Innovation Initiative, een kostendelingsprogramma dat wordt gefinancierd door de Ontario Government en wordt uitgevoerd door de Agricultural Adaptation Council, namens het Ontario Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs (OMAFRA).

Voor meer informatie:
Agricultural Adaptation Council
381 Elmira Road North, Unit 1
Guelph, ON N1K 1H3
+1 519 822 7554
adaptcouncil.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven