Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rondgang AGF-groothandels: "'Goud kan ook te duur zijn', zei mijn ome Joop altijd"

Paasdrukte losgebarsten, maar beperkte beschikbaarheid en hoge prijzen hangen boven de markt

Tholen - "De Paasverkoop verloopt dit jaar bijzonder taai", vertelt de Haagse groothandelaar Michel van den Berg van De Best AGF. "Trostomaten koop je nu in voor 4 euro per kilo, ijssla voor 2 euro en courgettes en komkommers voor respectievelijk 1,50 en 1 euro per stuk. De mensen willen wel, maar voor het mooie is de handel veel te duur. De verkopers op de markt hebben allemaal moeite om hun stalletje compleet te maken. Dat is echt zonde, want anders zouden ze veel meer verkopen."

"De redenen zijn bekend. Hollandse tuinders hebben met de huidige gasprijzen geen zin om te gaan stoken. De dieselprijs is torenhoog en het weer in Spanje doet de rest. Door de hoge prijzen is de jus er nu wel een beetje vanaf. Voor het mooie is het net allemaal te duur. Als je al ergens een product voor een leuke prijs kunt inkopen, is die handel ook zo weg, maar het valt al niet mee om handel te vinden. IJssla was vandaag bijvoorbeeld nauwelijks beschikbaar", vervolgt Michel. 

Dat hangt nu wel een beetje boven de handel, want normaal is de Paasweek heel erg goed, veel beter nog met Kerst. Zeker als het mooi weer is, dan draait de horeca als een tierelier en vliegen de asperges en aardbeien als zoete broodjes over de toonbank. Nu loopt de verkoop van de Lambada-aardbeien goed, maar het zachtfruitseizoen moet in feite nog volop gaan opstarten. Dat is zonde, want bij een grotere beschikbaarheid hadden we deze week volop kunnen verkopen."

Ook bij Gebr. van Aarle is de Paasverkoop goed op gang gekomen", vertelt inkoper Edwin van Eijndhoven. "Vooral de vraag naar seizoensproducten zoals asperges en aardbeien is groot. Het voordeel van de verkoop met Pasen ten opzichte van Kerst is dat het veel vaker om reguliere handel gaat. De volumes van de bestellingen worden vooral groter. Tijdens bijvoorbeeld de kerstperiode heb je veel meer vraag naar exoten en exclusieve producten. Bij onze foodservice-klanten zien wij echter wel een stijging in de vraag naar cressen en bijzondere bladgroenten."

"We zijn nog grotendeels afhankelijk van importhandel van bijvoorbeeld Spanje. Door het slechte weer is de beschikbaarheid van producten zoals ijsbergsla, slasoorten, broccoli erg moeilijk. Maar ook frambozen is zeer beperkt op het moment", vertelt Edwin. Gevraagd naar de hardlopers, geeft ze aan dat er momenteel veel vraag is naar aardbeien. "De Hollandse zijn sinds begin van de week elke dag iets gezakt in prijs. Daarnaast vinden de asperges gretig aftrek."

Volgens Ellen Sebrechts van de gelijknamige fruithandel uit Antwerpen is er wel degelijk nog sprake van Paasdrukte in de handel. "En het weer helpt daarbij zeker mee. De eerste week van de Paasvakantie was heel rustig hier. Het weer zat niet mee, veel mensen waren op vakantie en alles is over het algemeen vrij duur, waardoor de verkoop wat stil leek te vallen. Deze week is echter heel goed gestart. Met temperaturen van 18 graden en meer in het vooruitzicht in combinatie met de aankopen voor het Paasweekend was het hier een gezellige drukte. Verschillende winkels waren zelf gesloten in de Paasvakantie en gaan allemaal terug open het weekend voor Pasen."

"Ten opzichte van Kerst lopen de specialiteiten in de week voor Pasen wel wat minder. Hardlopers zijn momenteel bijvoorbeeld serre kolen, maar ook de asperges worden breed uitgestald, ook de voorgeschilde asperges, tips en de groene lopen goed", vertelt Ellen. "Door de warmere temperaturen zijn de verschillende variëteiten aardbeien er allemaal tegelijk. Elsanta, Sonsation, Sonata, om ter mooist. Automatisch krijgt men in de lente zin in zomerfruit. Door een grotere aanvoer en het beloofde mooie weer, vlogen klanten bijvoorbeeld op de aardbeien af, ook op de speciale aardbeien die net gestart zijn. Daarnaast blijven ook de duurdere exclusievere producten zoals vliegmango’s, meloenen en ook de citrus in trek."


Asperges uitgestald bij Sebrechts

Er was een moeilijke beschikbaarheid vooral in importproducten door de stijgende brandstofprijzen, tekort aan transport, stakingen, maar ook het weer. In Spanje was het bijvoorbeeld heel slecht weer de afgelopen weken. Dit heeft gevolgen zowel voor de kwaliteit van de producten als voor het aanbod. Citrus ziet bijvoorbeeld af bij regen en dan valt de oogst stil, maar algemeen komen er dan minder producten onze kant uit en wordt alles hier duurder. Alle salades zijn bv. erg duur. Alle alternatieve slasoorten zoals lollo rossa, bionda, eikenblad, rode bol en zelfs de gewone sla zijn beperkt beschikbaar doordat de export veel opkoopt. Hier komt de verhoogde vraag naar Pasen toe nog eens bij, dus het gevolg zijn hogere prijzen."

"'Goud kan ook te duur zijn,' zo zei mijn ome Joop altijd", beaamt Wijnand de Mooij van de gelijknamige Rotterdamse AGF-groothandel. "Tegelijkertijd kun je aan 20 euro sneller iets verdienen dan aan 2 euro. Wat is het in de handel een wildwest geworden de laatste tijd! Oorlog, corona, dieseltoeslag, stijgende loonkosten, inflatie, dure kunstmest, plastic en verpakkingen. Elke week is er weer iets anders waar we op in moeten spelen en waar we onze weg in moeten vinden." 

"Maar we vinden het na 34 jaar in de AGF nog steeds super leuk en het geeft ook weer mogelijkheden. De laatste tijd zie je ook steeds meer concurrerende bedrijven bezorgkosten rekenen vanwege de hoge dieselolieprijzen. Wij doen dat nu juist niet. Het geeft namelijk een onduidelijk beeld voor de klant en verkooptechnisch denk ik ook niet dat het handig is. Wij merken dat klanten dit ook niet fijn vinden en vinden het ook geen service. Deze stappen van onze concurrentie geeft ons nu juist weer mogelijkheden om onze omzet te vergroten."

"De handel qua inkoop- en verkoopprijzen is hard veranderd en eigenlijk wel veel te duur. Maar er wordt gekocht en verkocht, want we draaien momenteel super goed. De horeca is lekker teruggekomen en de winkels en marktkooplui verkopen iets minder ten opzichte van 2021. De consument kan het geld maar één keer uitgeven. Maar met Pasen voor de deur en het mooie weer in het verschiet doen ons vrolijk stemmen. We verwachten dan ook hele goede verkoopcijfers. Wat je nu duidelijk ziet met de ontwikkelingen en de hoge prijzen is dat vooral de betere marktkoopman en winkelier doorgaat met zijn handel, er is weinig dumphandel op de markt in Nederland."

"De handel vanuit Spanje is erg duur, denk dan aan ijssla, Romainesla, frisee en verpakte little gem. Maar we hebben geen last meer van de stakingen van de Spaanse chauffeurs .Vanuit Italië zijn er geen problemen in de beschikbaarheid van onze slasoorten in de UnicaVera lijn. Rucola, mesclum en veldsla zijn de hardlopers en we verwachten geen prijsverhoging net voor de Pasen. Van de producten van Hollandse bodem is de prijs en beschikbaarheid goed. Uitschieters in prijs zijn de komkommers, courgettes, paprika's, trostomaten en aubergines."

"Maar zoals gezegd, je kunt sneller iets verdienen aan 20 euro dan aan 2 euro. We gaan knallen deze week, want met dit vooruitzicht kan het met Pasen soms beter zijn dan met de Kerst. En we hebben een lang weekend voor de boeg na goede arbeid", besluit Wijnand.

Voor meer informatie:
Michel van den Berg
De Best AGF
+31 (0)6 23728028
michelvdberg1@live.nl 

Gebrs van Aarle
Van Leeuwenhoekweg 39
5482 TK Schijndel
+31 (0)73 5441919
verkoop@aarlegebrs.nl     
www.gebrsvanaarle.eu     

Sebrechts Fruit
Kielsbroek 4
Magazijn A1
2020 Antwerpen
Tel.: +32 32374192
info@sebrechtsfruit.be
www.sebrechtsfruit.be 

Wijnand de Mooij
Groothandelsmarkt 170
3044 HG Rotterdam
+31 (0)10 4373984
info@mooijquality.nl 
www.mooijquality.nl