Uit de oude doos: Groente- en fruitveiling Naaldwijk

De groente- en fruitveiling Naaldwijk werd opgericht in 1889 en had de eerste veiling in juni 1890 in café Torenburg. Op de bovenverdieping van het café Torenburg werden de tuinbouwproducten geveild. Het was een onhandige locatie. Het was 400 meter van de haven gelegen en de producten moesten iedere keer naar boven en naar beneden worden gedragen.

Groente- en fruitveiling Naaldwijk aan het Zuideinde in Naaldwijk. De foto is genomen vanaf de Zuidwegbrug in westelijke richting. Het veilinggebouw is in 1909 gebouwd en op 2 juli van dat jaar in gebruik genomen. De bovenwoning wordt bewoond door fustmeester en conciërge Van Giesen. (Historisch Archief Westland)

In 1900 kwam een nieuw veilinggebouw aan de haven. Al snel nadat de veiling in gebruik was bleek het niet te voldoen. De in- en uitgang was te smal en er was te weinig ruimte rondom het gebouw. De omzet van de veiling groeide sterk dus dit ruimtegebrek was een groot probleem. In 1907 werd onderzoek gedaan naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden aan het Zuideinde in Naaldwijk waar in 1909 de nieuwe veiling in gebruik werd genomen. De veiling lag aan vaarwater en aan de tramlijn van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij. Twee jaar later, in 1911 werd de veiling nog eens uitgebreid, maar dit bleek niet genoeg. De veiling werd snel te klein door de enorme omzetgroei en verder uitbreiden op die locatie was niet verder mogelijk. Opnieuw moest er gezocht worden naar een nieuwe locatie.

Nieuwbouw veiling Naaldwijk in 1926. Gebouw op de voorgrond is het hoofdgebouw met afmijngelegenheid en kantoor. Links achter de exportloods in aanbouw. Een grote neerzethal langs de haven, langs de neerzethal de kleinere binnenhaven. Op het terrein rechts de fustloods gelegen langs de 's-Gravenzandseweg. (Historisch Archief Westland, 1926)

In 1924 werd het terrein van de proeftuin Westland en een aangrenzende tuin aan de 's-Gravezandseweg aangekocht waar een modern veilinggebouw verrees. Naast een veilinggebouw kwam er een haven, fustloods en ruimtes voor kooplieden. Op 22 juli 1926 werd het complex feestelijk geopend.

Groente- en fruitveiling Naaldwijk aan de 's-Gravenzandseweg in Naaldwijk met schuiten die de producten naar de veiling brengt. (Historisch Archief Westland, circa 1955)

Bron:  Wikipedia | Historisch Archief Westland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven