Vorst van afgelopen weekend duurste voorval ooit voor Spaanse landbouwverzekeraar

Landbouwverzekeraar Agroseguro raamt de vorstschade van vorige week in Spanje op ongeveer € 150 miljoen. "Het arctische front dat Spanje binnendrong is het ergste kortstondige meteorologische fenomeen in de 42-jarige geschiedenis van de land- en tuinbouwverzekering in Spanje", laat Agroseguro weten.

Op basis van de schaderapporten die door de verzekerde telers zijn ingediend, wordt het getroffen areaal op meer dan 37.000 hectare in heel Spanje geraamd. "De ingediende rapporten en de bezoeken van de verzekeringsdeskundigen aan de getroffen gebieden wijzen op zeer ernstige en wijdverbreide schade aan gewassen, omdat die zich in een zeer gevoelige groeifase bevonden. Er is vooral schade aan steen- en hardfruit in de Ebro-vallei en aan amandelbomen in Castilla-La Mancha. Daarnaast heeft ook de teelt van kersen, citrus, kaki’s, druiven, koolzaad, bieten en verschillende wintergroenten geleden onder de impact van de plotselinge temperatuurdaling."

De schade kan oplopen tot meer dan 30% van de verzekeringspremie die bestemd is om de land- en tuinbouwrisico's van een heel jaar te betalen, wat een goed beeld geeft van de ernst van de gevolgen.

De raming van de vergoeding voor de verzekerde telers in Catalonië bedraagt € 59 miljoen, in Aragon € 42 miljoen, in Castilla-La Mancha
€ 24 miljoen, in de Valenciaanse Gemeenschap € 12 miljoen en in Murcia € 8 miljoen. Ook in Castilla y León en Navarra zullen er telers worden uitbetaald.

In Castilla y León is schade gemeld aan meer dan 3.500 hectare gewassen in de negen provincies. Volgens de laatste gegevens van Agroseguro zijn ongeveer 800 hectares in de provincie Valladolid beschadigd en telkens 600 hectare in Ávila, Zamora en León. "In León is er veel schade opgemeten aan peren en appelen in Bierzo", laat Agroseguro weten.

In Navarra is er schade vastgesteld op minstens 835 hectare, voornamelijk aan amandelbomen, steenfruitbomen en wintergroenten, zoals erwten en tuinbonen. Agroseguro heeft al schaderapporten ontvangen en raamt de uitbetalingen op € 2,5 miljoen in Navarra.

Bron: elmundo.es / noticiasdenavarra.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven