Britse lagerhuiscommissie waarschuwt voor permanente schade als gevolg van arbeidstekorten in de landbouwsector

In een nieuw rapport van de Environment, Food and Rural Affairs (EFRA) commissie, 'Labour shortages in the food and farming sector', wordt geconcludeerd dat er geen misverstand kan zijn over de ernst van de problemen die worden veroorzaakt door arbeidstekorten in de Britse landbouwsector. Als de regering geen maatregelen treft om het tekort aan arbeiders, voornamelijk ontstaan door Covid-19 en Brexit, op te lossen dan zal de sector permanente schade oplopen en het land afhankelijker worden van voedselimporten.

Ondanks dat de sector met regelmaat aan de bel heeft getrokken, heeft het tekort aan arbeiders in 2021 gezorgd voor minder voedselzekerheid, problemen rond het welzijn van landbouwhuisdieren en een grotere druk op de mentale gezondheid van medewerkers in de landbouwsector volgens de EFRA commissie.

De commissie toont zich in het rapport gefrustreerd door de terughoudendheid van de Britse regering om met de sector in gesprek te gaan over de arbeidstekorten. Ondanks meerdere pogingen van sectorvertegenwoordigers om uitleg te geven, bleken ministers de problemen niet te begrijpen en schoven de schuld van de arbeidstekorten in sommige gevallen zelfs in de schoenen van de sector zelf. Het rapport spoort de regering daarom nu aan om het beleid compleet te heroverwegen om ervoor te zorgen dat toekomstige interventies niet te laat komen.

Het herzien van de immigratiemaatregelen kan de huidige crisis verzachten. Zo vraagt de EFRA-commissie in haar rapport om een herziening van de 'Skilled Workers Visa Scheme' inclusief de complexiteit en kosten voor werkgevers en het afstemmen van de Engelse-taaleisen op de behoeften van de sector. En terwijl er welkome aanpassingen zijn gedaan aan de 'Seasonal Worker Pilot', verzoekt de EFRA-commissie de regering om het aantal visa in de pilot met 10.000 te verhogen, gezien de toevoeging van de sierteelt sector, en om de regeling permanent te maken.

Het is volgens de EFRA-commissie echter ook nodig om een lange-termijnarbeidsstrategie te ontwikkelen waarin wordt ingezet op het vinden en ontwikkelen van talent van eigen bodem, om zo minder afhankelijk te worden van buitenlandse arbeiders. Dit moet gebeuren aan de hand van aantrekkelijk onderwijs en de inzet van nieuwe technologie. En terwijl de EFRA-commissie de inzet van de regering op dit gebied waardeert, waarschuwt het dat zonder wezenlijke veranderingen het VK te maken zal krijgen met een kettingreactie van salarisverhogingen, die leiden tot prijsstijgingen, met als gevolg dat voedselproductie in het VK zal afnemen en het land afhankelijker wordt van voedselimporten.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven