Nigeriaans-Nederlandse samenwerking na handelsmissie

Een groep van 15 Nigeriaanse ondernemers uit de tuinbouwsector, aangevuld met hoge vertegenwoordigers van de deelstaten Lagos en Oyo bezochten Nederland in de laatste week van maart. Het betrof de eerste handelsmissie uit Afrika sinds de coronacrisis. De totale delegatie bestond uit ruim dertig personen: anderen volgden programma’s rondom hernieuwbare energie en circulaire economie. Agroberichten Buitenland deelt onderstaand verslag via haar website. 

De delegatie bezocht, onder leiding van de Netherlands-African Business Council, die de missie uitvoerde namens het consulaat in Lagos en RVO, een serie aan bedrijven. Onder meer Priva, Rijk Zwaan, Koppert Cress en Koppert Biological Systems mochten op een bezoek rekenen. De delegatie ging ook langs bij Tomatoworld en het World Horti Center.

De bezoeken werden zeer goed ontvangen door de deelnemers. Sani Dangote Jr. is CEO van het bedrijf Dansa, dat zowel actief is in het verbouwen van diverse gewassen, als het verwerken van tomaten. "Ik vind het opvallend om te zien hoe goed de Nederlandse bedrijven met elkaar samenwerken, in plaats van elkaar te beconcurreren," aldus de ondernemer, wijzend naar de Nederlandse coöperatieve handelsgeest. "In Nigeria is iedereen vooral met zijn eigen dingen bezig."

"Het was een groot plezier om eindelijk weer eens aan het diplomatieke handwerk toe te komen. Er gaat niets boven een groep geïnteresseerde en bevlogen mensen die samen in een bus van bedrijf naar bedrijf gaan," aldus de Nederlandse landbouwraad voor West-Afrika, Bram Wits.

Wits werkt vanuit Ghana, maar is ook verantwoordelijk voor Nigeria en Ivoorkust. "De relaties die ontstaan en de gezamenlijke ideeën vormen vaak de voedingsbodem voor projecten in de toekomst. Voor meer geavanceerde tuinbouw in zuidwest Nigeria zie ik veel kansen. Dat gaat niet altijd over beschermde teelt, maar vooral over meer innovatie en marktoriëntatie. Er is een andere marktdynamiek dan in bijvoorbeeld Noord-Nigeria, waar Nederland met een heldere handels- en investering agenda een verschil kan maken. Daar gaan we mee aan de slag als opvolging van deze missie."

Follow-up projecten
Het doel van de inkomende handelsmissie was om met de deelnemers en de Nederlandse partijen op zoek te gaan naar mogelijkheden voor samenwerking in de toekomst. Volgens Anitra van der Kraan, projectleider van NABC, is er veel vooruitgang geboekt op dit gebied. "Tijdens deze missie is een overeenkomst gesloten tussen Nigeriaanse en Nederlandse partijen op het gebied van bedekte en grondloze teelt."

De overeenkomst tussen aan de Nigeriaanse zijde JMSF Agribusiness Ltd., Soilless Farm Lab and African Farmer Stories en aan Nederlandse kant partijen als Priva, Viscon, Seed2Feed, the Dutch Greenport hub, Pan African Seeds BV en Koppert Biological Crop Protection zal uiteindelijk resulteren in een Impact Cluster. Van der Kraan: "Dat is een driejarige samenwerking, met als doel lokale private sector ontwikkeling en markttoegang."

De handelsreis werd op vrijdag 1 april afgerond met een bezoek aan Royal Flora Holland in Aalsmeer. Nederlandser kon de reis niet eindigen: bij het uitstappen liepen de bezoekers door een centimeters dikke sneeuwlaag naar de ingang van de bloemenveiling toe - tot grote hilariteit van de Nigeriaanse ondernemers. "Dit was een zeer inspirerend bezoek, waarbij we veel innovaties hebben kunnen zien," aldus Sani Dangote Jr.

De week begon met een zakelijk forum in Den Haag. Lees daar meer over in het complete verslag van Agroberichten Buitenland. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven