Telers over combineren databronnen in kas voor optimaal gewas

Precies weten wat er aan de hand is in je kas. Van de luchtvochtigheid tot de temperatuur van je gewas. Je kunt het tegenwoordig in één overzicht vinden op je smartphone of pc. Voordat de digitale tools beschikbaar waren, hadden telers voornamelijk een reactieve strategie. Dankzij groene vingers én decennialange ervaring gaat dat vaak goed. Maar als teler kun je niet altijd alles in de gaten houden.

Als de teler zijn ervaring combineert met databronnen, verlaag hij of zij het risico op problemen en kan hij of zij precies achterhalen wanneer bepaalde situaties in de kas zich voordoen. Om de switch te maken naar een proactieve en risico verminderende aanpak, is het belangrijk dat alle besturingsapparaten en databronnen uit de kas met elkaar kunnen communiceren. Dat is het doel van het dataplatform van 30MHz.

30MHz laat meerdere telers aan het woord over hoe dat werkt in de praktijk.

In Monster stuurt Angela Zwinkels van Zwinkels Agro in een 3,5 hectare grootte kas met aubergines een team van goed geschoolde medewerkers aan. Ze is altijd geïnteresseerd in manieren om haar productiemethoden te optimaliseren. Zo kwam ze bij 30MHz terecht.

“Met behulp van de klimaatcomputer en 30MHz sensoren meten wij de temperatuur in de kas, luchtvochtigheid, CO2, zonnestraling en planttemperatuur”, legt Angela uit. “Al deze informatie verzamelen we in het dataplatform van 30MHz. Een groot voordeel hiervan is dat we gemakkelijk alle data kunnen analyseren en vergelijken, alsook de relaties tussen de verschillende variabelen. Zo leggen we bijvoorbeeld de planttemperatuur naast de kastemperatuur, om te voorkomen dat er condensatie ontstaat wat schimmel op het gewas kan veroorzaken. Vooral later in het seizoen wordt dit steeds belangrijker. Verder meten we bijvoorbeeld ook het effect van zonnestraling op de planttemperatuur."


In een video legt Angela uit hoe een gemiddelde dag in de kas eruitziet.

Direct anticiperen op ongunstige situaties
Angela vertelt dat wanneer ze merken dat er ongunstige situaties ontstaan in het gewas of in de data, ze daar direct op kunnen anticiperen: “Het is dankzij het platform en de sensoren heel makkelijk om te traceren en uiteindelijk te voorspellen wanneer, waar en waarom bepaalde situaties zich in het gewas voordoen. We kunnen de klimaatomstandigheden en instellingen altijd precies bijhouden en terugzien."

Hogere productie door data te analyseren
Nog een voorbeeld is paprikakwekerij Gubbels. Toen dit bedrijf serieuzer gebruik ging maken van sensoren en data, steeg de productie met 2,5 procent. “Sinds we onze gewassen beter kunnen monitoren zien we veel minder gebroeide paprika’s. Door de data te analyseren in het 30MHz platform, weet ik dat ik de ramen langer dicht kan houden. Op deze manier blijft er meer luchtvochtigheid en CO2 in de kas, zonder dat de temperatuur te hoog wordt”, zegt Geert Colbers, teeltmanager bij Gubbels.

“Dankzij de Pointed Micro Climate sensor is het aantal gebroeide paprika’s gedaald en daarnaast is de productie gestegen sinds we de schermen langer open kunnen houden. Voordat ik met het 30MHz platform en de sensoren werkte wilde ik altijd op veilig spelen, met de werkwijzen die ik gewend was. Nu heb ik veel meer zelfvertrouwen en durf ik meer te experimenteren, bijvoorbeeld door meer zonlicht binnen te laten en zo optimaal te profiteren van de zon.”

Het precieze dauwpunt in kaart
Net zoals bij het telen van groenten en fruit, kent ook de bloementeelt veel variabelen. Nico Plasmeijer teelt calla’s bij BB Plant en vertelt hoe hij databronnen combineert. “Als wij de planten water hebben gegeven, dan hebben we een strategie voor de beluchting en de verwarming. Je moet de tuin op een bepaalde manier drogen, anders worden de planten te nat. Via de Pointed Micro Climate sensor van 30MHz zien we het precieze dauwpunt. We dachten altijd dat we het dauwpunt al hadden ‘getackeld’, maar uit de data bleek dat we toch te lang dicht bij dat dauwpunt zaten. Dat is iets wat je niet met de klimaatcomputer kunt zien.”

Voor meer informatie:
30Mhz
contact@30mhz.com 
www.30mhz.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven