Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oogstopbrengsten verbeteren door combinatie van tussen- en bovenbelichting

Fluence van Osram heeft de resultaten van haar onderzoek naar tussenbelichting in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) bekendgemaakt. Het onderzoek van Fluence wees uit dat tussenbelichting met een hoge intensiteit in combinatie met bovenbelichting tot hogere opbrengsten leidt bij de komkommerrassen Hi Power en Skyson en de tomatenrassen Merlice en Brioso. 

Na een meerjarig onderzoek naar de effecten van breedspectrum verlichtingsoplossingen op de groei van planten, onderzochten Fluence en WUR de effecten van de mate van lichtverdeling en -intensiteit op de morfologie van planten en de vruchtkwaliteit gedurende het winterseizoen. 

"Telers gebruiken al jaren dezelfde standaarden voor het belichten van gewassen. Deze standaarden zijn veelal gebaseerd op gewassen die onder HPS-lampen worden geteeld, die de potentiële lichtintensiteit beperken vanwege overmatige hitte," legt Fluence-onderzoeker David Hawley uit. "LED-lampen kunnen deze beperking nagenoeg wegnemen. Fluence zoekt naar manieren waarop telers hun productiviteit en inkomsten kunnen maximaliseren. We wilden niet alleen het effect van een hogere lichtintensiteit op gewassen onderzoeken, maar ook hoe gewassen energie benutten in het bladerdak. Ons onderzoek toonde overduidelijk aan dat tussenbelichting in combinatie met bovenbelichting leidt tot een verbetering van de oogstopbrengsten ten opzichte van conventionele belichtings-oplossingen."

Vier belichtingsbehandelingen
Fluence en WUR deden in Nederland onderzoek met komkommers en tomaten die vier verschillende belichtingsbehandelingen ondergingen: alleen bovenbelichting bij 250 µmol/m-2/s-1, bovenbelichting en tussenbelichting bij 250 µmol/m-2/s-1, bovenbelichting bij 375 µmol/m-2/s-1, en bovenbelichting en tussenbelichting bij 375 µmol/m-2/s-1. Bij de behandelingen met zowel bovenbelichting als tussenbelichting werd twee derde van het totale PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density) toegepast in de bovenlaag van het bladerdek met de VYPR luminaire van Fluence. Bij de overige drie werd VYNE-intercanopy-belichting van Fluence toegepast.

Opvallendste onderzoeksresultaten:

  • Het toepassen van tussenbelichting bij een hogere intensiteit verhoogde de opbrengsten bij zowel komkommer- als tomatenplanten tot wel 110% ten opzichte van het gebruik van bovenbelichting met een lagere intensiteit. 
  • Het gebruik van tussenbelichting bij een hogere intensiteit vereiste een minder agressieve snoeistrategie, die in combinatie met een hogere lichtintensiteit het aantal vruchten bij beide komkommerrassen tot wel 53% verhoogde ten opzichte van belichting met alleen toplicht bij een lagere intensiteit. 
  • Bij een behandeling met hoge lichtintensiteit nam bij beide komkommerrassen de hoogte van de planten af en werd de morfologie compacter.
  • Het toepassen van tussenbelichting met een hogere totale lichtintensiteit verhoogde de opbrengsten en het totale aantal vruchten bij beide tomatenrassen met respectievelijk 62% en 57% ten opzichte van de behandeling met alleen toplicht bij een lagere intensiteit.

Om jaarrond hoogwaardige gewassen te kunnen telen, maken kastelers vaak gebruik van belichtingsoplossingen tijdens de donkere maanden van het jaar. Met het oog op dit nieuwe onderzoek van Fluence en WUR zouden telers om hun opbrengsten te optimaliseren ook kunnen overwegen om extra oplossingen voor lichtverdeling te benutten. 

Voor meer informatie: 
Fluence
www.fluence.science
Publicatiedatum: