Lege Britse kassen door energieprijzen

In een hoek van Zuidoost-Engeland staan eindeloze rijen kassen leeg, nu de eigenaar door de stijgende energieprijzen geen verwarming meer heeft om komkommers te kunnen telen voor de Britse markt. Reuters schreef er onlangs over.

Op andere plaatsen in het land is het telers ook niet gelukt om paprika's, aubergines en tomaten te planten, nu de stijgende prijzen van aardgas nog verder omhoog zijn gegaan sinds de Russische invasie in Oekraïne. De gewassen zijn nu economisch gezien niet meer op een levensvatbare manier te telen.

Deze tegenslag voor Britse teeltbedrijven, die gas nodig hebben om de instabiele weersomstandigheden in het land het hoofd te kunnen bieden, is een van de vele manieren waarop de energiecrisis en de invasie invloed hebben op de voedselvoorziening wereldwijd. Ook de wereldwijde productie van graan en plantaardige oliën staat onder druk.

Bij deze historisch hoge inflatiepercentages is de kans groot dat de voedselprijzen ook gaan stijgen in Groot-Brittannië, wat weer de beschikbaarheid bedreigt van bijvoorbeeld de typische Britse komkommersandwich, die wordt geserveerd tijdens Wimbledon en in grote hotels in Londen.

"Nu de gasprijzen zo hoog zijn, maken we ons echt zorgen," zegt teler Tony Montalbano tegen Reuters, terwijl hij in een lege kas staat in Roydon, in de Lea Valley. Drie generaties van zijn familie hebben daar 54 jaar lang komkommers geteeld. "Jaren waarin we allemaal hard hebben gewerkt om te komen waar we nu zijn en het kan binnen een jaar allemaal afgelopen zijn," zegt hij.

Lees het volledige artikel op www.reuters.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven