geautomatiseerd hoogbouwmagazijn voor Gemüsebau Steiner

"Aan de ene kant hebben we meer opslagruimte, aan de andere kant is alles nu geautomatiseerd"

Sinds vorig jaar heeft een hoogbouwmagazijn - geïntegreerd in het ERP-systeem traceNET - de processen van teler Gemüsebau Steiner  geoptimaliseerd. Het project werd in 6 maanden opgezet in een Oostenrijks-Duits-Nederlands samenwerkingsverband. Sebastian Gruttauer, Operations Manager for Packaging & Logistics bij Gemüsebau Steiner, en Andreas Reiterer, Head of Consulting bij TraceNET, blikken terug op de uitdagingen en de samenwerking.


Andreas Reiterer (l) en Sebastian Gruttauer

Hoe is de samenwerking tussen activeIT en KOAT verlopen?
Gruttauer: "De communicatie tussen activeIT en KOAT bleek in het begin een beetje een uitdaging, omdat beide een verschillende aanpak hadden. Het was in het begin een beetje moeilijk voor ons om de beste oplossing te vinden die voor iedereen werkt. Niettemin is de integratie van traceNET, na aanvankelijke verbindingsproblemen, zeer succesvol verlopen. Het verloop van het project was in grote lijnen zoals gepland en op sommige plaatsen zelfs gemakkelijker dan verwacht."

Reiterer: "Het project zelf was erg spannend, een integratie van een systeem van derden vormt altijd een zekere uitdaging. Vanuit mijn gezichtspunt waren dat er twee: enerzijds de gezamenlijke definitie van hoe de interactie van traceNET en KOAT eruit moet zien en geïntegreerd moet worden in de processen van Steiner, en anderzijds de communicatie met KOAT. Hier kon echter worden teruggevallen op de ervaring van Corne Bol van KOAT, aangezien hij reeds verschillende projecten van dit type heeft uitgevoerd. Wat betreft de initiële verbindingsproblemen: de reden was de communicatie van de PLC met onze serverdienst; hier moesten we een paar analyses uitvoeren om de oorzaak van het probleem te vinden. In samenwerking met Gruttauer werd dit punt echter ook opgelost."

Wat is er door automatisering verbeterd?
Gruttauer: "Het hoogbouwmagazijn biedt verschillende voordelen. Aan de ene kant hebben we meer opslagruimte, aan de andere kant is alles nu geautomatiseerd. De oogst wordt door de pusher op betrouwbare wijze geregistreerd en via de pusherterminal in het hoogbouwmagazijn geboekt. Er is daar een functie die aangeeft hoeveel kilogram van welke tomatensoort is opgeslagen en hoe oud het oudste product is. Dat is super, want ik kan precies zien wat er is."

Hoe is het werkproces veranderd door de integratie in traceNET?
Gruttauer: "Enerzijds wordt het FIFO-principe gewaarborgd door de integratie. Anderzijds leidt het tot een enorme vermindering van de werklast voor onze werknemers. Vroeger moesten de kratten met tomaten met de hand op de verpakkingslijn worden gebracht, een inspannend karwei. Sinds de integratie wordt dit gedaan door een grijper. Bovendien is alles veel duidelijker en kan ik met één klik zien wat er is. Het gevaar het overzicht te verliezen, dat wil zeggen goederen over het hoofd te zien en verkeerd in te boeken, is daarmee van de baan."

Wat staat er op de agenda voor 2022 en hoe kan het project samengevat worden?
Gruttauer: "Gezien de omvang van de complexiteit van dit project zijn er weinig problemen geweest direct na de integratie, met uitzondering van wat verbindingsproblemen. Afgezien daarvan werkte alles goed.
Ook Andreas Reiterer, hoofd Consulting bij traceNET, heeft me goede raad gegeven, toen het hele concept voor communicatie werd bedacht. Ik vertrouwde hem terecht heel erg!"

Reiterer: (lacht) "Bedankt voor het vertrouwen. Het geeft aan dat de samenwerking goed was en dat is het belangrijkste!"

Gruttauer: "Achteraf gezien zou het niet nodig zijn geweest om de communicatie vanaf het begin zo uitgebreid te ontwerpen, omdat we niet alle bouwstenen vanaf het begin hebben gebruikt. Dit jaar staat het laatste deel van communicatie zeker op de agenda. Namelijk dat de goederen worden besteld bij traceNET ProductionClient. Op dit moment hebben we nog steeds een oplossing van KOAT hier."

Reiterer: "Mijn samenvatting is dat de samenwerking met Gruttauer,  zoals altijd, zeer goed was. Ook bij KOAT werd er altijd hard gewerkt om het project vooruit te pushen en tot een goed einde te brengen. Het was een goede Oostenrijks-Duits-Nederlandse samenwerking. Ik vind het altijd spannend om te zien welke nieuwe ideeën onze klanten hebben en hoe er dan samen een oplossing wordt gevonden."

Voor meer informatie:
Gemüsebau Steiner
Edt 8
84558 Kirchweidach, Duitsland
Tel.: +49 86 23 98 50 60
info@gemuesebau-steiner.de 
gemuesebau-steiner.de  

Active IT GmbH
sales@active-it.at
active-it.at  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven