Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Delftsche Groenteveiling

Twaalf tuinders slaan in 1901 de handen ineen. Zij richten warmoezeniersvereniging de Delftse Groenteveiling op. Twee jaar later huren zij een strook grond aan de Westvest waar een veilinggebouwtje verrijst. Kopers nemen plaats op de tribune terwijl de leden hun waar op platte schuiten voorbij laten varen. In 1907 telt de veiling al meer dan 150 leden, maar de schippers moeten vaak uren wachten vanwege de drukte op het water en ook de relatief kleine spoorhaven zorgt regelmatig voor opstoppingen. Als de Westlandse Stoomtramweg Maatschappij in 1912 een tramlijn aanlegt van Delft naar Maasland klinken er geluiden om de groenteveiling te verplaatsen.

Schuiten van de Delftsche Groenten Veiling aan de Westvest (J.L. (Cornax) Osendarp | Stadsarchief Delft)

De veilingvereniging gaat bijna ten onder aan de discussie over de vraag waar de veiling dan naartoe moet. In 1913 verkopen de tuinders een tijd lang hun producten in witte of rode manden, verwijzend naar de partij waar zij zich bij aangesloten hebben. Na verloop van tijd keert de rust terug: bij de tuinders die zich weer gezamenlijk als Delftse Groenteveiling presenteren én aan de Westvest. De vereniging laat in de buurt van Den Hoorn een hypermodern veilingcomplex bouwen met verschillende havens en een doorvaart voor de schepen. 

Delftsche Groenteveiling te Den Hoorn - Voorhaven (Vereenigde Fotobureaux | Nationaal Archief)

Bron: Stadsarchief Delft | Nationaal Archief

Publicatiedatum: